Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Web Summit 2022 Konferansı 70 Binden Fazla Katılımcıyla Başladı [Web Summit 2022]

Web Summit 2022 Konferansı 70 Binden Fazla Katılımcıyla Başladı [Web Summit 2022]

Bu yıl katılımcı rekoru kıran Web Summit 2022 konferansının dört günlük yoğun içerik programı dün akşamki açılış töreni ile başladı.

Teknolojiye dair dünyanın en büyük konferanslarından biri olarak kabul edilen Web Summit, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Lizbon’da binlerce profesyonel, yatırımcı, start-up, bilim insanı ve gazeteciyi bir araya getirdi. 2009 yılından bu yana düzenlenen konferans, 2016 yılında Portekiz hükümetinin teknoloji alanındaki cazip teşviğiyle Dublin’den buraya taşınmıştı. 2023 yılında ilk kez Avrupa dışına çıkarak Mayıs ayında Rio de Jenerio’da düzenlenecek olan dört günlük konferansın bu yılki yoğun programını son 7 yıldır olduğu gibi Bigumigu olarak sizlere kesintisiz bir şekilde aktarmaya devam edeceğiz. Sosyal medya kanallarımızdan ve web sitemiz üzerinden etkinliğe dair detayları ve ilgi çeken gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Pandeminin getirdiği iki zorlu yılın ardından Portekiz hükümetinin desteğiyle hayatta kalmayı başaran Web Summit, bu yıl 70 bini aşkın katılımcıyla geçtiğimiz yılın neredeyse iki katı büyüklüğünde bir kalabalığa ev sahipliği yapıyor. 1-4 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenen konferansa ayrıca 2.630 girişim, 1.120 yatırımcı ve 1040 konuşmacı katılıyor. Apple, Microsoft, Google, Facebook gibi teknoloji devlerinden yetkili isimlerin yanı sıra yazar ve dilbilimci Noam Chomsky, Signal başkanı Meredith Whittaker, Y Combinator başkanı Geoff Ralston, Airbnb kurucu ortağı Nathan Blecharczyk ve Yuga Labs CEO’su Nicole Muniz da konuşmacılar arasında yer alıyor. Yapay zeka, web3, metaverse, blockchain, kripto paralar, iklim değişikliği, uzaktan çalışma ve sosyal medyadaki yeni fırsatlar konferansın sıcak gündem başlıklarından.

Dün Türkiye saati ile 20:00’da başlaması beklenen açılış gecesi, beklenmedik bir aksilik nedeniyle kesintiye uğradı. Konuşmaların yapılacağı salondaki dev hoparlörlerden birinin kablosunun kopması ile katılımcıların korku dolu anlar yaşadığı konferanstaki gergin hava, gecikmeli olarak sahneye çıkan Web Summit Ceo’su Paddy Cosgrave’in sıcak çağrısı ile dağıldı. Bu etkinliğin bağ kurmakla ilgili olduğunu söyleyen Cosgrave, katılımcıları yakınlarındaki 3 kişi ile hemen şimdi tanışmaya davet etti.

Katılımcıların birbirleriyle kaynaşmasının ardından sırasıyla Lizbon Belediye Başkanı Carlos Moedas ve Portekiz Ekonomi Bakanı António Costa Silva açılış konuşmalarını yaptılar. Son 6 yılda Portekiz’deki teknoloji firmaları sayısının 50 katına çıktığını belirten Costa Silva, önümüzdeki 4 yıl boyunca start-upları desteklemek üzere 90 milyon Euro ayırdıklarını belirtti. Lizbon Belediye Başkanı Carlos Moedas ise girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmelerini teşvik etmek amacıyla kentte bir Unicorn Factory adlı bir yapı kurduklarını ve bu yılın sonunda faaliyete geçeceğini açıkladı.

Web Summit 2022’den Ukrayna Çıkışı

Öte yandan bu yılki açılışa Rusya-Ukrayna savaşı damgasını vurdu. Paddy Cosgrave bu kriz döneminde küçük işletmelerin hayatta kalmasına yardımcı olmak için Ukrayna’dan 50’den fazla start-up’ı davet ettiklerini açıkladı. Vatandaşı olduğu İrlanda’yı Rus oligarklarla olan ilişkisini reddederek sürdürmeye devam ettiği için eleştiren Cosgrave, katılımcıları Ukrayna için harekete geçmeye çağırdı. Açılış gecesinin sürpriz ismi ise Ukrayna’nın first lady’si Olena Zelenski oldu.

Savaş sırasında gerçekleşen Rus drone saldırılarına dikkat çekerek görüntüler paylaşan Zelenski, teknolojinin iyi amaçla olduğu gibi kötü amaçla da kullanılabildiğini belirterek konferansta yer alan teknoloji profesyonellerinden Ukrayna’ya destek vermelerini istedi. Hayatını kaybeden Ukraynalı teknoloji çalışanları ve bilim insanlarının hikayelerini aktaran Zelenski, ülkedeki oluşan tahribata yönelik bilgiler aktardı. Savaşın insan psikolojisindeki olumsuz etkilerine karşı National Mental Health programını devreye aldıklarını belirten Zelenski, self-app’lere ihtiyaçları olduğunu belirterek katılımcılardan Ukrayna’nın dijital projelerine katkı sağlamalarını talep etti. Zelenski’nin konuşması salonda alkışlarla karşılandı.

Görseller: Web Summit, Twitter, Youtube, Instagram