Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Engelliler İçin Giysideki Renk Tonlarını Anlatan Düğmeler

Görme Engelliler İçin Giysideki Renk Tonlarını Anlatan Düğmeler

HUEPIN isimli dokulu düğmeler, renkleri ve renk tonlarını anlatan bir etiket gibi giysilere gizlenebiliyor.

HUEPIN isimli dokulu düğmeler, kullanıcıların giysilerin renklerini sadece dokunarak anlamalarını sağlıyor. Mevcut giysilere ve yeni satın alınan her giysiye bu düğmelerin dikilmesiyle kullanıcının gerçekten ne giydiğini bilerek giyinebilmesi sağlanıyor. Sanılanın aksine, yalnızca mevcut düğmelerin yerine dikilmek için tasarlanmış düğmeler değiller. Giysinin ya da aksesuarın herhangi bir bölümündeki rengi anlatması için onun gizli bir noktasına dikilebiliyorlar. Gömlek kollarına, ceplere, şapkalara veya kullanıcı için uygun olan herhangi bir gizli yere dikilmeleri mümkün. Renk-şekil sistemi için Bauhaus’tan ilham alınmış.

Giysilerin “renk tonlarını” hissetmek

HUEPIN kullanıcının gardırobunun kataloglanmasını sağlıyor. Bu sayede kullanıcılar, kombinlerini zevkle ve pratik bir şekilde seçmek üzere “renkleri hissedebiliyorlar”.

görme engelliler giysi renk

HUEPIN’ler renkleri tam anlamıyla anlatabilmeleri için özel şekillerde tasarlanmış. Kullanıcının rengin ne kadar parlak veya soluk olduğunu anlamasına yardımcı olmak için dalgalı dokulara sahipler. Bu sayede kullanıcılar; zıt renklerden, monokromlardan veya diğer stillerden oluşan eşleştirmeler oluşturabiliyor. Görme engelli bireylerin engellerine rağmen en iyi şekilde giyinebilmeleri amaçlanmış.

Tasarım; Ming Chuan Üniversitesi’nden (Tayvan) Ang Yong Jun, Huang YuChen, Lai LiWen ve Chu Pin Yan’a ait. HUEPIN, bu yıl iF Design Talent Award kazanmış. Tekstil üreticileri bu düğmeleri kullanmayı tercih ederse görme engelli bireylerin yaşamını iyileştirecek büyük bir adım olabilir.

Görme engelli bireyler için yapılan diğer yaratıcı projelere buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: iF Design Award