Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Engelli Çocuklar İçin Kabartma Görüntüler Oluşturan Elektronik Kitap

Görme Engelli Çocuklar İçin Kabartma Görüntüler Oluşturan Elektronik Kitap

Elektronik bir 3 boyutlu kitap konsepti olan “bbook”, görme engelli çocuklara kitaptaki görsel betimlemeleri daha fazla hissetirmeyi amaçlıyor.

Masal kitapları ve diğer kurgusal kitaplar genellikle zengin ve fantastik bir görselleştirme üzerinden ilerliyor. Kabul etmek gerekir ki metinler bu görsel dünyayı anlatmakta yeterli olamıyor. Bu nedenle görme engelli bireyler için bu kitapları okumak çeşitli zorluklar içeriyor. Görme engellilerin – özellikle de çocukların ve gençlerin – kelimeleri şekil ve nesnelerle eşleştirmek için daha büyük bir desteğe ihtiyacı var. İşte bbook çocuklara bu tür kitaplardaki görsel dünyayı olabildiğince anlayıp deneyimleyebilmeleri için ihtiyaç duydukları araçları sağlıyor. Kitabı hissedebilmeleri için yenilikçi bir deneyim sunuyor. Konsept tasarım; Subin Kim, Yujeong Shin ve Seungyeon Lee’nin imzasını taşıyor.

Kabartma görseller oluşturan hareketli sayfa ve sesli betimleme

bbook içeriği yüksek sesle okuyacak bir ses özelliğine de sahip. Üzerindeki büyük dokunsal düğmeler aracılığıyla devreye sokulabilecek özelliğin yanı sıra yine bu düğmeler üzerinden kontrol edilebilen hızlı ileri sarma, geri sarma veya bölüm atlama gibi seçenekler de sunuyor. Kitapta ayrıca kelimeler değiştikçe noktaların yükselip alçaldığı dinamik bir Braille sayfası da bulunuyor.

Kitabın her parçası, görme engelli bireyin başkasından yardım almadan kullanabileceği şekilde tasarlanmış. Şarj göstergeleri bile LED’ler yerine, pil doldukça yüzeyden yükselen kabartma noktalardan oluşuyor. Böylece kullanıcı cihazın ne kadar zaman sonra şarj olabileceğini de hissedebiliyor. Her hikaye, bbook’a bir USB bellek gibi yerleştirilebiliyor. Hatta bu USB hikayeler bile dokunsal olarak tanınabilecek şekilde tasarlanmış.

Kitabın en ilgi çekici kısımlarından biri, kumaş benzeri yumuşak bir malzemeden yapılmış olan sayfası. Bu yumuşak alan, tümsekler oluşturacak şekilde yükselebiliyor. Ancak Braille alfabesindeki kelimeler olarak değil, anlatılan hikayeyle ilgili gerçek üç boyutlu nesneler olarak. Pamuk Prenses’in elması, Sindirella’nın cam terliği ya da Kırmızı Başlıklı Kız’daki kurt bu sayfada kabartma görsel olarak belirtiyor. Bu özellik, küçük yaştaki okurlara, kelimeleri şekil ve nesnelerle eşleştirmeleri için etkili bir eğitim sağlıyor. Tabii her şeyden önce de okuma deneyimini eğlenceli hale getiriyor. Konsept olmanın ötesine geçip hayata geçirilmesi, gerçek bir ürün olması büyük fayda sağlayabilir.

Görsel: Subin Kim, Yujeong Shin, Seungyeon Lee