Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâ Destekli Akıllı Akvaryum

Yapay Zekâ Destekli Akıllı Akvaryum

CES 2023 İnovasyon Ödülleri'nde onur ödülünün sahibi olan yapay zekâ destekli AI Aquarium, göz hareketlerini takip ederek görüş alanındaki canlılara dair bilgileri gerçek zamanlı olarak paylaşıyor.

İlk, orta ve lise gibi toplamı hayli kayda değer bir zorunlu eğitim süresinin ardından yanında duran ağacın veya başının üstünden geçen kuşun yalnızca cümledeki ‘nesne’ olarak kalması, haklarında bilgi sahibi olmayarak onları tanıyamamak eminiz birçok kişinin içine dert olmuştur. Şimdilik uçan kuşu ya da yoldaki ağacı tanımlayamasa bile akvaryumdaki balıkları izleyen kişiye tanıtabilen bir teknoloji artık var.

Tayvan Endüstriyel Teknoloji Araştırma Enstitüsü (ITRI) tarafından geliştirilen göz hareketlerini takip ederek izlenen balıklara dair bilgileri sunan AI Aquarium adlı yapay zekâ destekli akvaryum, CES 2023 İnovasyon Ödülleri’nde onur ödülünün sahibi oldu.

Our showcase at CES 2023 in Las Vegas has come to an end, but the digital venue is available until Feb. 28. Seize the last opportunity if you are yet to explore our innovations. https://t.co/fy5sbIlfe5 pic.twitter.com/ulAqDm7rwU

Biri akvaryumun içinde diğeri akvaryumun dışında olmak üzere derinlik algılayan 3 boyutlu iki kamera bulunduran akıllı akvaryum, dış kamerasıyla ziyaretçinin baktığı alanı belirliyor. Ardından devreye giren iç kamera, gözün görme alanı içindeki balığın konumunu takip ederek görüntüleri deniz canlılarının türünü belirlemek için oluşturulan bir tanıma algoritmasına aktarıyor. Görüntüler algoritma tarafından eşleştirildikten sonra balıkla ilgili beslenme alışkanlıkları, türü gibi bilgiler, akvaryumu kaplayan bir mikroLED ekrana yansıtılıyor.

AI Aquarium, deniz yaşamı bilgilerini ziyaretçilerin görüş açısına göre gerçek zamanlı olarak sunabilmek için sanal-gerçek füzyon teknolojisini kullanan dünyanın ilk akıllı akvaryumu olma özelliğini taşıyor. Yapay zekâ destekli akıllı akvaryum, yüzde 98 doğrulukla sudaki türleri ve konumlarını dinamik olarak görüntülüyor ve tanıyor.

AI Aquarium, CES 2023’te 2 bin 100’ü aşkın başvuru arasından, etkileşimli görüntüleme teknolojisi, akıllı tasarımı ve farklı sergileme çözümüyle Sanal ve Artırılmış Gerçeklik kategorisinde onur ödülünün sahibi oldu. Tayvan’daki Ulusal Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Müzesi’nde sergilenen etkileşimli akıllı akvaryum, dünya çapındaki müzelerde ve diğer vahşi yaşam merkezlerindeki ziyaretçi deneyimlerine farklı bir boyut katabilir. AI Aquarium’un tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

ITRI (@itri_taiwan)’in paylaştığı bir gönderi

Görseller: ITRI, Twitter, Instagram, Youtube