Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kağıt ve Mürekkeple Kodlamak

Kağıt ve Mürekkeple Kodlamak

HP, Edelman iş birliğiyle hazırladığı ‘Street Code’ adlı projesinde Endonezya sokaklarında yaşayan çocuklara kağıt ve mürekkeple kodlamayı öğretti.

Endonezya Sosyal İşler Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede 40 bin civarında evsiz çocuk bulunuyor ve bunların 11 bini ülkenin başkenti Jakarta’nın sokaklarında yaşıyor. Bir yanda milyarlarca dolarlık teknoloji yatırımına ve çok sayıda girişime ev sahipliği yapan varlıkla yokluk arasındaki ülkede, sosyo-ekonomik düzeyler arasındaki uçurum büyüyerek toplumsal bir soruna dönüşüyor.  Bu durumdan yola çıkarak Edelman ile birlikte ‘Street Code’ adlı bir proje geliştiren HP, dünyanın en yoksul ülkelerinden birindeki sayısal uçurumu kapatmak için kağıda ve mürekkebe sarıldı.

Dört hafta boyunca eğitim veren bir kodlama sınıfı oluşturan HP, sokak çocuklarını bu eğitime çekebilmek için Endonezya’nın Banksy’si olan ve kendi de sokaklardan gelen Darbotz adlı sokak sanatçısıyla iş birliği yaptı. Darbotz tarafından tasarlanan kod sınıfına davet eden grafitiler şehrin çeşitli noktalarına yerleştirildi. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Prestasi Junior’ın desteğiyle müfredatı hazırlanan kodlama sınıfında 20 çocuğa yalnızca kağıt ve mürekkep kullanılarak kodlama öğretildi.

Eğitimin ardından kodlamayı öğrenen çocuklar, yine Darbotz imzalı bir sokak sanatı çalışmasıyla potansiyel işverenlerine tanıtıldı.Sanatçıyla özdeşleşen özgün canavar motifini AR ile etkinleştirilen dev bir dijital aktivasyona dönüştüren proje ekibi, çalışmayı potansiyel işverenlerin görebileceği şehir merkezindeki bir ofis binasının yan tarafına yansıttı.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

𝐃 (@darbotz)’in paylaştığı bir gönderi

Lansmanda binlerce etkileşim alan ve geçtiğimiz yıl Kasım ayında tamamlanan proje, bu yılki Cannes Lions festivalinde de yer alıyor. Projenin başarılı olması üzerine Endonezya Eğitim Bakanlığı, daha fazla çocuğa erişmek amacıyla kağıt ve mürekkeple kodlama öğretilen Street Code müfredatını onayladığını duyurdu. Projenin detaylarının paylaşıldığı kısa filmleri aşağıda izleyebilirsiniz.

Görseller: Twitter, Instagram, Youtube