Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocuklara Bilgisayar Ekranı Olmadan Kod Yazmayı Öğreten Oyuncak

Çocuklara Bilgisayar Ekranı Olmadan Kod Yazmayı Öğreten Oyuncak

Primo Toys, programlama dilini çocuklara bilgisayar kullanmadan öğretmek için Cubetto tahta oyuncak setini geliştirdi.

Gelecek nesiller için kod yazmayı bilmenin çalışma hayatında çok kıymetli bir beceri haline geleceği konusunda birçok kişi hemfikir. Peki, yazı yazmayı bile bilmeyen 3 ile 7 yaş arası çocuklara bilgisayar başında geçirdikleri süreyi azaltarak program yazmayı nasıl öğretebilirsiniz? Bu sorunun yanıtı, Cubetto adındaki tahta oyun setinde saklı.

Çocukların yaratıcılığını geliştirmek için tasarlanan ve programcılıkta bilinen kuralları altüst eden Cubetto; küp şeklinde tahta bir robot, programlanabilir bir pano ve 4 farklı renkten oluşan yönlendirici parçalardan oluşuyor.

Fikir, tek kelimeyle çok yaratıcı… 4 farklı renkteki yönlendirici parçaların her biri farklı programlama komutlarını temsil ediyor; kırmızı ileri girmek, mavi sola dönmek, sarı sağa dönmek için kullanıyor ve yeşil ise işlev tuşu vazifesi görüyor.

Panonun içerisinde, parçaların pozisyonunu algılayabilen ve hareketleri Cubetto’nun içine aktarabilen Arduino uyumlu bir devre yer alıyor. Çocuklar Cubetto’nun yönergelerini takip ederek renkli parçaları panoya diziyorlar ve böylece tahta robot hareket ediyor. Örneğin, üç kırmızı parça art arda eklendiğinde robot 3 kez sola dönüyor.

İşlev tuşu ise çocukların daha uzun kod kalıpları yaratabilmesini sağlıyor ve çocukların programlama yeteneğini kademeli olarak artırmak amaçlanıyor.

Cubetto, Primo Toys’un kurucuları Matteo Loglio ve Filippo Yacob’un geliştirdiği bir sistem. Elle tutulur bir programlama arayüzü yazma fikri, Loglio’nun üç yıl önce mastır diploması aldığı etkileşim tasarımı alanına dayanıyor.

 

Çocukların yalnızca teknoloji kullanıcısı olmamaları, aynı zamanda teknoloji geliştiricileri olmaları gerektiğini düşünen Yacob, fiziksel formdaki bu çalışmanın onların kolayca anlayabileceği şekilde tasarlandığını söylüyor. Yacob’a göre programcılık dijital çağın yeni “okuryazarlık” kavramı ve bu yüzden de erken yaşlardan itibaren çocukların program yazmayı öğrenmesi gerekiyor.

Cubetto oyun setinin temeli, Montessori’nin çeşitli materyaller kullanarak deneyim yoluyla eğitim tekniğine ve 1960’lı yıllarda Seymour Papert’ın çocuklara programcılığı öğreten, kendi kendilerine problem çözme yeteneği kazandıran LOGO Turtle programlama diline dayanıyor.

Okul öncesi çocukların oynadığı diğer tahta oyuncaklardan ilham alınarak tasarlanan Cubetto’nun geliştirme aşamasında 40 farklı ülkede yer alan anaokulları ziyaret edilmiş ve çocukların küçük yaşlardan itibaren zorluk seviyesi yüksek dokunulur parçalardan oluşan bulmacaları, yapbozları sevdikleri fark edilmiş. Bu yüzden Cubetto, çocukların yabancılık çekmeyeceği ve kolayca bağlantı kurabileceği, yaratıcılıklarını geliştirebileceği şekilde tasarlanmış.

Yacob, çocuklara yalnızca yaratıcılıklarını gösterebilecekleri yeni bir dil öğretmeyi değil Cubetto’nun güler yüzlü tahta robotuyla kendilerine ait hikayeler yaratmalarını sağlamak istediklerini söylüyor.

 

Cubetto’yu geliştiren ekip, çocuklar hangi dili konuşurlarsa konuşsun oyuncağı kolayca anlayabilmeleri için tasarlamış. İki farklı tondaki algılama kalıbı sesleri, dokunsal ipuçlarına eklenerek çocukların program dilini daha kolay öğrenmesine ve dijital dünyayı keşfetmesine yardımcı oluyor.

Primo Toys’un PCH International mühendislik ve tasarım
firması işbirliğiyle geliştirdiği Cubetto, Kickstarter üzerinden fonlanan bir
kampanya olarak yola çıktı ve destekçileri arasında Randi Zuckerberg, Arduino’nun
kurucusu Massimo Banzi gibi önemli isimler yer alıyor.

Görsel; Kickstarter, YouTube