Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu 2014 Faaliyet Raporu

Bigumigu 2014 Faaliyet Raporu

Bigumigu'da geçen yılın özeti.

2012’den beri biten yılı Bigumigu olarak değerlendirdiğimiz bir yazı hazırlıyorum (2012, 2013). Bunun bir geleneğe dönüşmesine yardımcı olmak için bu yıl da aksatmayıp yılın özetini tüm okuyucularımızla paylaşmak isterim.

2014 farklı duyguların bir arada yaşandığı bir yıldı. İşimiz büyüdükçe karşılaştığımız zorluklar da, ortaya çıkan fırsatlar da daha büyük oldu. Sitede ziyaretçi trafiğimizi bir önceki yıla göre %10 artırdık. Bu arada neredeyse tüm yıl yeni yapılanmamızdan dolayı yorum fonksiyonumuz kapalı olmasına rağmen gerçekleştirdik bu artışı. Sosyal medya iletişimimize bu yıl çok önem verdik ve Facebook’ta takipçi sayısına oranla çok yüksek bir aktif konuşulma oranı (%8) yakaladık. Twitter takipçilerimiz de bir yıl içinde %25 gibi bir oranda artarak 20 bin kişiyi geçti. Şimdilik aktif olarak eğildiğimiz başka bir sosyal medya kanalı kullanmıyoruz ancak içerik işindeki herkesin yakından takip ettiği gibi, sosyal medya trafik kaynağı olarak artık arama motorları kadar önemli ve biz de kendi hedef kitlemizle en uygun şekilde buluşabilmek için bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu yılın sitedeki en önemli sponsorlu içerik projesi, tam 4 büyük uluslararası konferansı Akbank’la birlikte aktarmamızdı. Mart’ta SXSW Interactive, Haziran’da Cannes Lions, Eylül’de Kristal Elma ve son olarak Aralık’ta da LeWeb‘i Akbank desteğiyle okuyucularımızla buluşturduk. Bu projeleri yaparken sadece internet üzerinden yaptığımız yayınla sınırlı kalmayıp, ürettiğimiz değerli içeriği Akbank’la birlikte daha iyi nasıl değerlendiririz diye düşünüp kafa patlattık. Bunun sonucu olarak Alphadog‘un müthiş tasarımlarıyla bir basılı iş olan SXSW Interactive Trendleri bülteni çıktı ortaya. LeWeb için basılacak Trend Bülteni’miz de yolda. LeWeb’de Akbank’la gerçekleştirdiğimiz bir başka “ilk” de, Instagram odaklı planlayarak hazırladığımız 15 saniyelik trend özetleri oldu. #InstaTrend adını verdiğimzi bu proje iş ortağımız ve bizim için haber değeri de yarattı.

Akbank işbirliğimizin en önemli projesi sanırım Kristal Elma’ydı. Türkiye’de reklam ve pazarlama endüstrileri için gerçekleştirilen en büyük konferans olan Kristal Elma, uluslarası anlamda da ziyaretçi sayısı olarak Cannes Lions’dan sonra dünyanın en büyük ikinci yaratıcılık konferansı konumuna yerleşti. Bu yıl Kristal Elma’da sadece medya sponsoru değil, BiguLab markamızla çözüm ortağı olarak da yer aldık. Kristal Elma gibi önemli bir festivalin trendlerini yazma görevini resmi olarak aldık ve festivalin hemen arkasından raporumuzu yayınladık. Kristal Elma boyunca Akbank’la birlikte gün özetlerini ve festivalin genel özetini de kısa videolar hazırlayarak paylaştık. Bu yıl ilk defa ortaya çıkardığımız başarılı video içeriklerimizde yönetmenimiz Murathan Varol’un da emeği büyüktü.

Bu yıl uzun süre birlikte çalıştığımız ve birlikte birçok medya-ilk proje gerçekleştirdiğimiz Efes Pilsen’le yollarımız ayrıldı, ancak ilk Bigumigu müşterimiz Avea ile tekrar çalışmaya başlamak bizim için anlamlıydı. Türkiye İş Bankası, Türk Telekom ve MedyaNet 2014’te düzenli olarak İletişim Trendleri danışmanlığı hizmeti verdiğimiz diğer markalar oldular.

İkinci defa gerçekleştirdiğimiz Reklam ve Pazarlama Sektörü Gelir Araştırması‘na bu yıl 2.161 kişi katıldı. Sektörde çok merak edilen ama düzgün bir kaynaktan erişilemeyen maaş ortalamalarını en azından belirli pozisyonlar için vermeyi başardık; reklam ajansı pozisyonlarının sonuçları burada, kurumsal şirket pozisyonlarınınki de burada. Bu yıl araştırmamızda işyeri memnuniyetini de ölçtük, bu sonuçları da yakında yayınlayacağız.

Bu yıl konuşmacı olarak katıldığımız birçok önemli etkinlik oldu. SXSW Interactive‘de bir Bigumigu oturumu gerçekleştirdik ve Gezi bağlamında sosyal medyanın halk hareketlerine etkilerini konuştuk Eda’yla. Yılın devamında Kristal Elma‘da Bigumigu’nun öyküsünü, Pazarlama Zirvesi‘nde Trend Nasıl Takip Edilir’i anlatma fırsatım oldu. Az ama öz konuştuğumuz bir yıldı.

2013’te birlikte çok güzel bir yıl geçirdiğimiz ve bize çok faydası olan Eda’yla bu yılın başında yollarımız ayrıldı. Yeniden yapılandığımız dönemde aramıza katılan İpek ve Kardelen, bu yılın aksaklık yaşanmadan geçmesinde çok büyük emek gösterdiler. Yılın son çeyreğinde Kardelen ayrılırken ekibimize Didar ve Mert katıldı.


Kristal Elma ekibimiz kutlama yemeğinde. Foto: İpek Şenol

2014’te uzun süre hayalini kurduğumuz bir etkinliği de ilk kez hayata geçirdik. Yeni Yaratıcılar, Salon İKSV ile birlikte organize ettiğimiz, Erdal İnci’yle sohbet edip işlerini gösterdiğimiz, No Land’in müziklerini dinlediğimiz güzel bir gece oldu.

Aygül 2013’ün başında sitemizi şu anda gördüğünüz tasarıma kavuştururken şimdiden bir sonraki versiyon için tasarım ve geliştirme çalışmalarına başladı. Bu arada kendi projesi Hint Kumaşı da lansman için son dönemece girdi. Han’ı biraz daha büyüttük, artık Bigumigu’nun bizim işimiz olduğunu biliyor ve bazen klavye başına geçip tuşlara ellerini çarparak “bigumigu çalışıyorum” gibi cümleler kuruyor.

Önümüzdeki yıl kontrollü bir büyüme planımız var. Hitap ettiğimiz ve etmek istediğimiz kitle için en iyi içerikleri bulma, derleme ve yazma konusunda öncü olmayı hiç bırakmayacağız. Mert, Didar, İpek ve ben her zaman daha iyi yazmak için, konulara daha farklı ve derin yaklaşabilmek için çalışacağız. Yakaladığımız güzel enerjinin tadını çıkartarak bu enerjiyi okuyucularımıza da aktarmak için elimizden geleni yapacağız.

Haber manşet görseli: Kristal Elma’daki muhteşem ekibimiz; Kardelen Uysal, Maral Engür, Didar Zeytun, Mert Serim, ben, Aygül, Ela Erten, Özden Akyıldız, Sedef Özkan, İpek Altun, Buğra Kantar (ve fotoğrafa yetişemeyen İpek Şenol). Fotoğraf: Murathan Varol.