Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Verilerle İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya Alışkanlıkları

Verilerle İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya Alışkanlıkları

Ülke ve platform odaklı internet ve sosyal medya kullanım istatistikleri sunan Digital 2022 raporundan küresel ölçekte ve Türkiye bazında öne çıkan verileri inceledik.

We Are Social ve Hootsuite ortaklığında yayımlanan ünyanın dört bir tarafındaki internet ve veri kullanımını inceleyen Digital 2022 raporu paylaşıldı. Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelerle ilgili detaylı verilerin yer aldığı rapor bu yıl 300 sayfa. Dijital trendler ve sosyal medya kullanımı hakkındaki küresel bulguları içeren rapor, 2011 yılından bu yana her sene düzenli olarak yayımlanıyor.

Ülke bazlı verilerin de ayrıca sunulduğu Digital 2022 raporunda dikkat çeken istatistiklere ve başlıklara göz attık. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. We Are Social’ın önümüzdeki aylarda da ülke bazlı verileri detaylı olarak paylaşacak. Türkiye’nin önceki yıllara ait detaylı sunumları bu bağlantıda yer alıyor. 2022 verileri de eklendiğinde bu adreste olacak.

Pandemiyle birlikte sosyal medya kullanıcılarında artış yaşandı

Digital 2022 raporunun bulgularına göre daha fazla insanın çevrimiçi ortamlarda vakit geçirdiği, buralarda para harcadığı ve sosyal medya kullanımını artırdığı görülüyor.

Sosyal medya kullanıcıların sayısı şu anda dünya nüfusunun yüzde 58’inden fazlasını oluşturuyor. Pandemi nedeniyle insanlar sosyal medyada daha fazla vakit geçirirken geçtiğimiz yıldan bu yana 424 milyon yeni kullanıcı (yüzde 10’dan fazla artış) eklendi. Şu anda dünya çapında 4,62 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Dünyanın üçte ikisinden fazlası cep telefonu kullanırken internet kullanıcısı sayısı ise 5 milyara yaklaşmış durumda.

Kullanıcı sayısı artıkça insanların sosyal medyada geçirdiği vakit de artıyor. Rapora göre insanlar önceki yıla göre yüzde 1,4 artışla günde yaklaşık 2,5 saatini sosyal medya platformlarında geçiriyor. Facebook dünyada en çok kullanılan sosyal medya olmaya devam ederken onu YouTube ve WhatsApp takip ediyor. Ancak YouTube’un kullanıcı sayısının Facebook’a oranla iki kat hızlı büyüdüğünü ve arayı kapattığını söyleyebiliriz. WeChat’in dördüncü sırada yer almasını ise Çin’in nüfusuyla bağlantılı olduğu söylenebilir. Çin dünyadaki toplam internet kullanıcılarının ortalama yüzde 20’sine ev sahipliği yapıyor.

digital 2022 digital 2022

Bu noktada TikTok’a da ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Tiktok son 90 günde kullanıcı sayısını yüzde 7,3 (60 milyon) artırırken listenin üst sıralarına doğru yükseliyor. Bu sayede platformun reklam kitlesi de hızlı bir şekilde büyüyor. 18 yaş üstü kullanıcılar arasında sosyal medya platformunun dünya çapındaki reklam erişimi 885 milyona yaklaştı. Statista’dan alınan verilere göre sosyal medya reklam harcaması 150 milyar doları aşarken toplam dijital harcamaların yaklaşık üçte birini sosyal medya reklamları oluşturuyor.

Türkiye Instagram’da en çok vakit geçiren ülke konumunda

Dünya ortalamasında internette geçirilen süre günlük ortalama 7 saati bulurken Türkiye’de ortalama 8 saat internette vakit geçiriliyor. Ülke bazındaki sosyal medya geçirdiğimiz vakit ise günlük olarak yaklaşık 3 saat.

digital 2022

Sosyal medya konusunda Türkiye açısından dikkat çeken veri ise Instagram kullanımı. Aylık ortalama 20 saat kullanımla Türkiye Instagram’da en çok vakit geçiren ülke konumunda yer alıyor. Benzer şekilde Facebook (12. sıra) , Youtube (9. sıra) ve Tiktok’ta (11. sıra) da üst sıralarda bulunuyoruz.

digital 2022

Sosyal medyada geçirilen vakit gibi uygulamaları kullanan kişi sayısı bazında da Türkiye genellikle ilk 15 ülke arasında. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya uygulaması Youtube. Türkiye küresel ölçekte 57 milyondan fazla kullanıcıyla 12. sırada yer alıyor. İkinci sırada ise en çok vakit geçirdiğimiz Instagram yer alıyor. 52 milyondan fazla kullanıcıyla küresel ölçekte 6. sıradayız. Facebook’ta 34 milyon kullanıcı (12. sıra), Twitter’da 16 milyondan fazla kullanıcı (14. sıra), Tiktok’ta 26 milyondan fazla kullanıcı (9. sıra) bulunuyor.

Sosyal medyada geçirdiğimiz vaktin tersine İnternet hızı verileri kullanımında ise yine alt sıralarda yer alıyoruz. Türkiye 25.67 mbps ile en yavaş internet kullanan ülkeler arasında bulunuyor. 181 ülke içerisinde ülkemiz 43. sırada yer alıyor.

digital 2022

Türkiye’de kripto paralara olan ilgi 2021’in son çeyreğinde artış gösterdi

Kripto para işlemlerinde de Türkiye listenin üst sıralarında yer alıyor. Kripto para sahibi olan kişilerin sayısı küresel ölçekte geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 37,8 oranında artarken Türkiye listede 6. sırada yer alıyor. Rapor, özellikle döviz kurlarındaki büyük dalgalanmaların yaşandığı gelişmekte olan ülkelerde daha popüler olan kripto paralar başlığında Türkiye’ye ayrı bir parantez açıyor. Ülkemizde 2021’in son çeyreğinde kripto para sahibi olanlar yüzde 86 oranında artış gösteriyor. Yaklaşık iki ay içerisinde yüzde 10’dan yüzde 18,6’ya çıkan bu oranın arkasındaki neden ise o dönemlerde kurda yaşanan hızlı dalgalanmalar.

digital 2022

Sosyal medya reklamlarının maliyetindeki önemli artışlara, bu platformlarla ilgili detaylı analizlere, internet kullanım tercihlerine ve arama trendleriyle ilgili detaylara 300 sayfalık raporun tamamında yer veriliyor. Raporun tamamına ulaşacağınız bağlantıyı yazının başında sizlerle paylaşmıştık. Digital 2022 raporunda önemli başlıkların ve trendlerin mercek altına alındığı kısa özet videosuna ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Görsel: We Are Social