Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2019’un Sosyal Medya Trendleri Raporu: Kişisel Özgünlüğe Dönüş

2019’un Sosyal Medya Trendleri Raporu: Kişisel Özgünlüğe Dönüş

Hootsuite, 2019 sosyal medya trendleri raporunu paylaştı ve şirket yöneticisi işletmelerin 2019 yılında sosyal medya kullanımlarını etkileyecek trendlerden bahsetti.

2018 internet dünyası ve şirketler için çalkantılı bir yıl oldu. Kişisel verilerin korunması, dijital olarak kullanıcılarına hizmet sunan şirketlerin günümüzde en çok dikkat etmesi gereken konulardan birisi haline geldi. Özellikle Facebook‘ta yaşanan skandalların ardından, kişisel verilerin korunması ve gizlilik konuları hükümetlerin de dikkatini çekti.

Nisan ayında Londra merkezli Cambridge Analytica adlı veri analiz firmasının, 87 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri, ABD’de Kasım 2016’da yapılan başkanlık seçimleri ile İngiltere’de Haziran 2016’da gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) referandumunu etkilemek için kullandığına dair suçlamalar, küresel ölçekte bir krize yol açtı. Yaşanan kriz bu konunun gündeme gelmesine neden olurken, Avrupa ve Amerika hükümetleri konu hakkında yasal süreçler başlattı.

Peki bu yaşananlar 2019 için ne anlama geliyor? Şirketlerin sosyal medyayı kullanma şekli bu yaşananlar ışığında 2019’da nasıl şekillenecek? Bu ve benzeri soruların yanıtlarını arayan Hootsuite, 3000’den fazla şirket üzerinde araştırma yaptı. Araştırmalar neticesinde elde ettiği sonuçları bir araya getirerek, sosyal medyanın 2019 trendleri raporunu yayımladı.

İşte Hootsuite’in yayınladığı 2019 sosyal medya trend raporunda öne çıkardığı 5 başlık:

Güveni yeniden inşa etmek

Yaşanan skandalların ardından sosyal medya platformlarına duyulan güven, somut bir şekilde değer kaybetti. Amerika merkezli, halkla ilişkiler ve pazarlama danışmanlık şirketi Edelman’ın 2018 Güven Barometresi Raporu‘nda yer verdiği bilgilere göre; insanların %60’ı artık sosyal medya şirketlerine ve bu platformlarda paylaşılan içeriklere güvenmiyor. Bu durumu tersine çevirmek isteyen ve ileriye dönük planlar yapan şirketler, 2019 yılında şeffaf, anlamlı, güvenilir bir etkileşim yaratmaya daha fazla odaklanacak.

Yok olan hikayelerin egemenliği

Sosyal medyanın en güçlü taraflarından birisi olan hikaye paylaşma özelliği daha çok popüler hale geliyor. Yaklaşık 1 milyar kişi tarafından kullanılan hikaye özelliği, şirketlerin yeni odak noktası. 2019 yılında sosyal medyada yer almak isteyen şirketler için de bu oldukça kritik. Yayın hayatına uzun yıllardır devam eden İngiltere merkezli The Guardian gibi öncüler, daha az gösterişli ve gerçekçi Instagram hikayeleriyle iletişim kurmanın etkisini araştırdı. Bu araştırma neticesinde The Guardian’ın Instagram hesabı, dört ayda 860 binden 1 milyon aboneye ulaştı.

Reklam boşluğunu kapatmak

Sosyal medyada verilen reklamların sayısının ve popüleritesinin günden güne artması, yeni zorulukları ortaya çıkardı.  2014 yılında, Forbes tarafından dünyanın en güçlü kadınları arasında gösterilen, eski Wall Street Menkul Kıymetler Analisti Mary Meeker’ın İnternet Trendleri 2018 raporuna göre; Facebook tıklama oranı maliyetleri yüzde 61 oranında, bin gösterim başına maliyet yüzde 112 oranında arttı. Yükselen maliyetler ve hızla artan ilgi sosyal medya reklamlarının maliyetini arttırırken, dakikada 233 bin durum güncellemesinin paylaşıldığı Facebook’ta reklamınızın etkisi de giderek değerini yitiriyor. Peki çözüm ne?

Hootsuite’in raporda yer verdiği sonuçlara ve Hootsuite yöneticisi Ryan Holmes’un öngörülerine göre; reklam parasının zamana, yaratıcılığa ve hedef kitlenize eşit bir yatırımla eşleştirilmesi gerekiyor. Bu nedenle reklamların nasıl performans gösterdiklerini görmek için önce organik gönderilerle olarak test etmek öneriliyor. Neyin işe yaradığını gördükten sonra, en iyi performans gösteren organik içerik reklamlara uyarlanabilir ve yeniden kullanılabilir.

Ticaret kodlarını ayırmak

Doğrudan satışlar zor olsa da gelişen teknoloji, sosyal medya ve ticaret arasında bir köprü kuruyor. Özellikle de sosyal medyada rahat alışveriş yapan genç alıcılar arasında. Sosyal medya üzerinden satış, Facebook ve Instagram’ın sunduğu özelliklerin ardından oldukça popüler hale geldi. Paylaşılan verilere göre oldukça geniş bir kitlesi de var. Facebook yöneticisi Mark Zuckerberg’in 2018’de yaptığı bir konuşmada belirttiğine göre; Facebook pazar yeri, 70 ülkede, ayda 800 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Ankete katılan şirketlerin %28’i bu özelliği kullandı ve 2019 yılında da kullanmayı planlıyor.

Mesajlaşma uygulamarı ve sosyal deneyim

WhatsApp, Facebook Messenger, WeChat, QQ ve Skype, yine Hootsuite’in yayımladığı rapora göre; aylık 5 milyarlık aktif kullanıcı oranına sahip. Mesajlaşma platformlarının yükselişi, kullanıcıların şirket veya markalarla iletişim kurarken bu platformları tercih etmesine neden oluyor. 2019 yılında da marka ve şirketlerin, müşterileriyle mesajlaşma uygulamaları üzerinden iletişime geçerek hizmet vereceği öngörülüyor.

Oldukça geniş yelpazede, detaylı bilgilere yer verilen rapor, şirketlerin 2019 yılı için sosyal medya planlarını sağlam bir zemin üzerine inşa etmelerine büyük oranda katkı sağlayacak gibi. Hootsuite 2019 Social Media Trends raporunu buradan inceleyebilir ve indirebilirsiniz.

Görsel: Hootsuite