Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Psikiyatristten El Örgüsü İnsan Beyni

Psikiyatristten El Örgüsü İnsan Beyni

Psikiyatrist Dr. Karen Norberg, anatomi bilgisini ve örgü becerisini birleştirerek aslına tamamen uygun bir el örgüsü insan beyni ortaya koydu.

Anatomi, estetik bir yaklaşım olarak sıklıkla yaratıcı bünyelere ilham veriyor. Anatomik nakışlı portreler, ​buluntu objelerle yaratılan anatomik kesitler, telkari anatomik figürler, yüz felci ile mücadele eden bir hastanın anatomik nakış tutkusu, anatomi dersi gibi duran örgü denekler bunun en ilginç örnekleriydi. Örneklerden de görüyoruz ki anatomi, terapi özelliğine sahip örgü ve nakış pratikleriyle sık sık yeniden üretiliyor. Peki ya bir doktor el örgüsündeki yeteneğini ve anatomi konusundaki bilgisini konuşturup el örgüsü insan beyni üretirse?

Anatomik olarak tamamen aslına uygun

Beyin, ortalama 1,4 kg ağırlığıyla ve 1 milyar sinir hücresiyle (nöron) insan vücudundaki en karmaşık organ. Her nöron, sinaps olarak adlandırılan küçük yapılar aracılığıyla binlerce başka nöronla bağlantı kurabiliyor. Bu aralıksız ve sürekli değişen bağlantılar; hafızanın, alışkanlıkların ve büyük resimde de kişiliğin şekillendiği oluşumlar. Cambridge’de Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nda çalışan psikiyatrist Dr. Karen Norberg, tam bir yılını bu karmaşık organın anatomik olarak doğru bir kopyasını örmeye adamış.

Yaklaşık 23 cm boyutlarında olan rengarenk örgü beynin lobları birer fermuarla birleştiriliyor.
Dr. Norberg el örgüsü insan beyni yapmayı bir yandan saçma, karmaşık, zaman alıcı ve hiçbir pratik nedene dayanmayan bir proje olarak nitelendirse de diğer yandan severek yapmak gibi önemli bir motivasyonla hareket etmiş.

Görsel: Womensart, The Museum of Scientifically Accurate Fabric Brain Art