Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kağıtların Kıvrılmasıyla Doğan Detaylı Anatomi Figürleri

Kağıtların Kıvrılmasıyla Doğan Detaylı Anatomi Figürleri

Kağıt telkari sanatçısı Lisa Nilsson, "Tissue Series" isimli serisinde kağıtlardan detaylı anatomik figürler yaratmış.

Lisa Nilsson, bir tür kağıt kıvırma sanatı olan kağıt telkari ile oldukça detaylı, ilgi çekici çalışmalar ortaya çıkarıyor. Sanatçının 2012’de sergilediği, anatomik figürlerden oluşan serisi ise inanılmaz detayları ile en çok ilgimi çeken çalışması oldu.

Nilsson, “Tissue Series” (Doku Serisi) adını verdiği seride gerçeğine uygun renklerdeki kağıtları kıvırarak, rulo haline getirerek ve iç içe geçirerek insan ve hayvan bedenlerinin çeşitli anatomik kesitlerini sunuyor. Nilsson, çalışmalarında Japonya’da yetişen, lif yapısı güçlü, “kağıt dutu” adıyla da bilinen özel bir ağaçtan elde edilen bir tür kağıt kullanıyormuş.

Nilsson, detaylı anatomik kesitlerinin üzerinde çalışmaya küçük ruloları hazırlayarak başlıyormuş ve her birinin tamamlanıp son haline gelmesi birkaç haftayı buluyormuş. Sanatçı, bazı telkari çalışmalarını ahşap kutular içinde sergiliyor.

Lisa Nilsson’ın çalışmalarından söz etmişken Sarah Yakawonis’in yine kağıt telkari sanatı ile ortaya çıkardığı anatomik figürlerden de bahsetmek isterim. Yakawonis’in çalışmalarında Nilsson’dan farklı olarak kas dokuları ve dolayısıyla kırmızı ön planda. Yakawonis’in çalışmalarına şuradan göz atabilirsiniz.

Anatomi; detayları, girift olduğu kadar estetik görünümü ve bir makinayı andıran kusursuzluğuyla birçok sanatçıya ilham vermeye devam ediyor. Daha önce de yine anatomiden ilham almış bir örgü serisinden bahsetmiştim. Örgüden yapılmış hayvanlardan oluşan “aKNITomy” serisini hatırlamak isterseniz haberi şurada.

Kağıt telkari sanatını kullanarak rengarenk kompozisyonlar hazırlayan Sena Runa ise, aynı tekniğin fakrlı kullanımlarla nasıl çeşitlenebileceğini gösteriyordu.

Görsel; johnpolak, lisanilssonart