Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yatırımcıların Gözünden 2020’nin Teknoloji Ekosistemi [Web Summit 2015]

Yatırımcıların Gözünden 2020’nin Teknoloji Ekosistemi [Web Summit 2015]

Intel Capital, Union Square Ventures ve KPCB yöneticileri, teknoloji ekosisteminin günümüz ve gelecek endeksli değişimini değerlendirdi.

Intel Capital‘den yönetici Christine Herron, Union Square Ventures‘dan yönetici ortak Albert Wenger ve KPCB‘den partner Mood Rowghani‘nin katıldığı oturumda 2020’de teknoloji ekosisteminin nasıl olacağına dair öngörülerini paylaştılar.

1990’lar ile 2000’ler arasındaki değişim nasılsa, günümüz ile 5 yıl sonrası arasında da öyle bir fark olacak. Temel dinamikler ve sistemler büyük bir değişim yaşamazken sisteme giren yeni oyuncular ve ürünler, dünyayı algılama biçimimizi değiştiriyor. Nasıl Milenyum ile bir günde tüm dünya değişmediyse 5 yıl sonra da benzer bir değişim yaşanmayacak.

Geçmiş ile günümüz arasındaki ekosistemin yaşadığı değişimle beraber teknoloji dünyasının temelinde yatan 3 temel faktör ise;

  • daha fazla risk alınması,
  • daha fazla değer yaratılması,
  • çeklerin üzerinde daha yüksek sayıların yazması.

Ülkelerin politik sınırları, teknoloji dünyası için gün geçtikçe silikleşmeye ve yok olmaya başladı. Ülke içinde yaratılan değerler yurtdışına daha kolay çıkabiliyorken ülkenin bu değeri destekleyecek ortamı sunması da politik ve ekonomik değer sunuyor. Silikon Vadisi de tam olarak bu sebeple ABD için önemli bir merkez konumunda. Avrupa kıtasında ise bu organizasyon daha dağınık ve merkezilikten uzak.

Kitlesel fonlama platformlarının güç kazanması da bu merkezilikten uzak şirket modellerinin çalışmasını sağlarken risk sermayedarları ve yatırımcıların işini de zorlaştırıyor. Çünkü girişimciler kendi fonlarını kendileri yaratabiliyor. Sermayenin bölünmesi ve daha geniş hareket alanı sunmasıyla kapitalizmin de evrilmesine neden oluyor.

Yatırımcıların geçmişle günümüz arasında yaşadığı en büyük farklılardan birisi de artık sayfalarca rapor ve sunumdan oluşan iş planlarının öneminin azalması. Artık yatırım kararı alınırken iş planına değil kişiye, yaratabileceği değere ve vizyonuna bakarak karar alınıyor.

Görsel; Web Summit