Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İplikle ve Boncukla İnsan Anatomisi

İplikle ve Boncukla İnsan Anatomisi

Sanatçı Amber Griffith, anatomiye yoğunlaştığı nakış çalışmalarında insan vücudunun kaslarını, organlarını ve dolaşım sistemlerini iplikler ve boncuklarla işliyor.

Anatomi figürlerini çalışmalarına uygulayan sanatçılar örgüyü, bir tür kağıt kıvırma sanatı olan kağıt telkâriyi ya da küçük nesneleri bir araya getirerek inanılmaz detaylar sunabiliyor. Kemiklerin, kasların, damarların ve sinir ağının yer aldığı figürler nakışla birleşince de ortaya büyüleyici eserler çıkıyor. Juana Gómez’in Constructal adlı nakışlı portreleri ya da yüz felci geçirdiği dönemde anatomiye ve nakış sanatına merak salan Cath Janes’in detaylı çalışmaları bunun en iyi örneklerinden. Geleneksel nakış teknikleriyle haşır neşir İngiliz sanatçı Amber Griffith (ambroidering) benzer bir şekilde insan bedeninden farklı parçaları nakışla ince ince işliyor.

amber griffith

Anatomik yapı ipliklerle, vücudun farklı katmanları boncuklarla ince ince işleniyor

Amber Griffith, üniversite zamanlarında bir hobi olarak başladığı nakış sanatını zamanla geliştiriyor. Becerisi geliştikçe kendini daha çok zorlayan tasarımlara odaklanıyor. Tek bir kas yapısında dahi yüzlerce lifin olduğu ve farklı cilt katmanlarının ve kıvrımlarının dikkat çektiği anatomi serisi de bu becerilerin gelişmesiyle sanatçının işleri arasına giriyor.

Çoğunlukla geleneksel yöntemleri kullanıyor olsa da punch iğnesi ile nakış yapmak süreci oldukça hızlandırıyor. Bu sayede günde 4 ya da 5 saatlik bir çalışma sonucunda ortaya bir eser çıkarabiliyor. Yoğun renklerin ve farklı dokuların yer aldığı işlerinde Amber her iki parçanın da önem taşıdığına dikkat çekiyor. İlginç ve karmaşık yapılar göze daha hoş gelen desenler oluştururken bu dokuyu izleyiciye hissettirme görevi renklerlere düşüyor.

Özellikle son iki senedir; iskelet sistemi, kas sistemi dolaşım sistemi, dokular ve organlar üzerine yoğunlaşan sanatçı önceki çalışmalarında doğayı ve doğadaki canlıları ön plana çıkaran işleriyle dikkat çekiyordu. Eserlerini Etsy üzerinden satışa da sunan sanatçı, anatomi serisini ve doğadan ilham aldığı diğer işleri Instagram hesabından da paylaşıyor.

Görsel: Instagram