Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Engelleri Kaldıran Erişilebilir Ev

Engelleri Kaldıran Erişilebilir Ev

Lüks mobilya markası Pottery Barn hareket engeli olanlar için mevcut tasarımlarına yeniden şekil verdi.

ABD’li ünlü mobilya mağaza zinciri Pottery Barn, Erişilebilir Ev koleksiyonu ile en popüler ürünlerinden bazılarını dönüştürerek yaşlılar ve hareket engeli olan kişiler için kullanımı daha kolay hale getirdi.

Hareketli aynalar, ayarlanabilir yataklar ve masa lambaları gibi çeşitli kategorilerde 150 ürünü kapsayan yeni koleksiyon ile Pottery Barn, lüks mobilya markaları arasında böyle bir çalışmaya imza atan ilk isim oldu. Tüm tasarım süreci ise bir mağaza ziyareti ile başladı.

Mağazalarından birine girdiğinde mağaza içinde bulunan tuvalette hiç Pottery Barn banyo mobilyası olmadığını fark eden Yönetim Kurulu Başkanı Marta Benson, mevcut tasarımlarının ABD Engelliler Yasası’na uyumlu olmadığından dolayı kamuya açık alanda kullanılamadığını öğrendi. Bunun üzerine bir sivil toplum kuruluşundan da destek alarak Mosaic Design Studio ile birlikte araştırmalara başladılar. Şirket, araştırmalar sonucunda dönüştürülecek ürünlere karar vererek koleksiyonu hayata geçirdi. “Müşterilerin hastanede yaşıyormuş gibi hissetmelerini istemedik.” diyen Benson bu nedenle işlevsellik kazandırırken tasarımdan ödün vermediklerini belirtiyor.

Bağlı olduğu çatı şirketi Williams-Sonoma’nın geçtiğimiz yıl 8,2 milyar dolar gelir elde ettiği marka, bu girişimiyle endüstrinin geri kalanına daha kapsayıcı tasarımlar üretmenin hem sosyal hem de finansal açıdan mümkün olduğunu göstermek istiyor. Pottery Barn lüks markalar arasında ilk olsa da, söz konusu işlevsel tasarımlar olduğunda başka örneklere de rastlamak mümkün. 2019 yılında IKEA kaymaz paspaslar, oturup kalkmayı kolaylaştıran yüksek koltuklar gibi ürünleri içeren ThisAbles projesi ile hareket engeli bulunanlar için işlevsel bir koleksiyon sunmuştu.

Pottery Barn’dan söz etmişken Sienfield’i anmamak olmaz. Son sezonda Kramer’e bir günde 3, aynı ay içinde ise 8 katalog göndererek onu çıldırtan markanın yeni koleksiyonu ile artık daha sürdürülebilir tercihler yaptığını söylemek mümkün.

Görseller: Pottery Barn, Instagram, Youtube.