Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mobilya Alışverişinde Tüyler Ürpertici Gerçekler

Mobilya Alışverişinde Tüyler Ürpertici Gerçekler

UNICEF için reklam ajansı VML tarafından hazırlanan kampanya, sıradan bir çocuk mobilyası alışverişinde akıldan çıkmayacak bir farkındalık yaratıyor.

Geçtiğimiz haftalarda UNICEF‘in internetteki papağan videolarını derleyerek yarattığı çarpıcı bir farkındalık videosunu yazmıştık. Çocuğa yönelik aile içi şiddet konusuna eğilen bu çalışmayı aynı konu hakkında bir sosyal deney izliyor. Bir mobilya mağazasında geçen deney, sıradan bir mobilya alışverişini korkunç bir gerçeği aktarmak için kullanıyor.

VML tarafından hazırlanan çalışmanın videosunda, mobilya mağazasına gelen aileler gizli kamera ile çekiliyor. Sıradan bir video gibi başlıyor. Ancak, mağaza çalışanı mobilyaları tanıttıkça beklenmedik şeyler söylemeye başlıyor. Gösterdiği mobilyaları alışıldık  şekilde tanıtmak ve özelliklerini tanıtmak yerine, o mobilyaların başka bir özelliğine değiniyor ve fiziksel, cinsel ya da psikolojik istismara uğrayan çocukları nasıl koruyabileceklerini anlatıyor.

5 yaşlarındaki kızlarına yatak arayan bir çifte sanki “Bu yatağın alt kısmında eşyalarınızı koyabileceğiniz bir bölme” var dermiş gibi gülümseyerek ve o sıradanlıkla; eve gelen sapık amca çocuğu rahatsız etmeye başladığında yatağın gizli bölmesinin çocuk için harika bir saklanma yeri olacağını söylüyor. Hatta yatağın bölmesini açarak içerisinde saklanmış bir çocuk maketini gösteriyor ve aynı ses tonuyla, kendisini döven biri varsa da kullanılabileceğini, çocukların bu yatağa bayılacağını anlatıyor. Aynı şekilde bir anneye yeni beşiklerini anlatırken çok yorgun bir günde bebeği istediği sarsıp beşiğe fırlatabileceğini söylüyor. Ya da çocuğa vurduğunda devrilmemesi için ayağında ağırlıklar olan bir mama sandalyesi gösteriyor.

Her 4 Küçük Çocuktan 3’ü Şiddet Görüyor

Kadının tonu ve anlatılanın ürkütücülüğü arasındaki tezat çok rahatsız edici. Mağazadaki müşterilerde de şok etkisi yaratıyor. Çocuklarına mobilya almak gibi masum bir istekle mağazaya girenler, görevlinin sözleri karşısında ne diyeceklerini bilemiyorlar haliyle.  Mağaza çıkışında yaşadıkları deneyimden ötürü sarsılmış müşterilerle konuşularak görüşleri sorulup her 4 küçük çocuktan 3’ünün evde şiddet gördüğü bilgisi veriliyor. Bu noktada karşılaştıkları tüyler ürpertici deneyim ve bu istatistiğin can acıtıcılığı nedeniyle göz yaşlarına boğulanlar var.

UNICEF’in şiddeti bitirmeye yönelik #ENDviolence çerçevesinde hazırlanan video, şiddetin sandığımızdan yakın olduğunu hatırlatıyor ve insanları kampanyanın internet sitesine davet ederek, destek çağrısıyla bitiyor.

Künye:

Reklamveren: Unicef
Reklam Ajansı: VML
Global Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Debbi Vandeven
Yetkili Yaratıcı Yönetmen:John Godsey
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Maurizio Villarreal
Kreatif Grup Yönetmeni: Roy Torres
Deneyim Başkanı: Juan Fernando Santos
Yönetici Yönetmen: Chris Edmondson, Chris Furse
Genel Müdür, İnovasyon Stratejisi: Tomas Gonsorcik
Planlama Grup Yönetmeni: David Moreno
Müşteri Etkileşimi: Heather Chappell
Yapımcı: Shaun Campbell
Yapım İş Yöneticisi: Betty Greiner
Kanal Yöneticisi: Jaime Manela
Reklam Yazarı:Kevin Lo, Michael Micetich
Sanat Yönetmeni: Gina Cassaro
Tasarımcı: Mayela Mercedes
Tasarım Yönetmeni: Carlos Ordonez
Tüketici Deneyim Tasarımı: Lauren Meredith
Yapım Şirketi: Artifact Nonfiction
Yönetmen: David Grabias
Yönetici Yapımcı: Susan Rued Anderson @ Room Two
Yapımcı: Joey Zadwarny
Yapım Süpervizyom: Cesar Villasenor
Yapım Tasarım: Sean Ryan
Kurgu: Artifact Nonfiction
Kurgucu: Phillip Owens

Görsel: YouTube