Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Küfreden Papağanların Gizlediği Acı Gerçek

Küfreden Papağanların Gizlediği Acı Gerçek

UNICEF; viral papağan videolarını kullanarak aile içi şiddete ilişkin önemli bir mesaj veriyor.

Markalar ve sivil toplum kuruluşları mesajlarını aktarmak için viral videoların gücünden yararlanabiliyor. Buna bir örneği, geçtiğimiz günlerde çocuk yaşta evlendirilen kızlara ilişkin bir videoda görmüştük. Benzer bir çalışma da çocuğa yönelik aile içi şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla UNICEF‘ten geliyor.

UNICEF’in çalışması internette çok seyredilen hayvan videolarından olan konuşan papağanlara odaklanıyor. Grey New York tarafından yaratılan çalışma; kaynağı belli olmayan, buluntu papağan videolarından derlenmiş. Video boyunca çeşitli papağanlar küfredip duruyor, ağır sözler söylüyor. İlk bakışta internette yüzlerce benzerini bulabileceğimiz komik videolardan gibi.

Ancak, videonun sonlarına doğru işler ciddileşiyor. Zira bir süre papağanlarla bizi eğlendirdikten sonra UNICEF mesajını bir tokat gibi veriyor: “Eğer bir papağan şiddet dolu bir evde yaşananları hatırlayabiliyorsa, bir de çocuğu düşünün.” Bu yılın Mayıs ayında, kurbanın “Beni vurma!” sözlerini tekrar edip duran bir papağanın bir cinayet davasının çözülmesinde oynadığı rolü hatırlayacak olursak gerçekten de bu kuşların evlerde yaşanan şiddeti aktardığını da düşünmek mümkün.

Aile İçi Şiddete Yönelik Çarpıcı İstatistikler

Video, UNICEF’in çocuğa yönelik şiddet konusundaki yeni küresel raporuyla eş zamanlı yayınlandı. 30 ülkeden elde edilen veriyle hazırlanan rapora göre ortaya çıkan tablo ürkütücü. Bu istatistiklerin en çarpıcı olanlarını özetleyecek olursak:

  • Her 4 küçük çocuktan 1’inin evde şiddete maruz kalıyor.
  • Dünya çapında 2-4 yaş aralığındaki çocukların 3/4’ü  (300 milyon çocuk) evlerinde psikolojik şiddet veya fiziksel ceza görüyor.
  • 1 yaşındaki çocukların %25’i ceza olarak fiziksel olarak sarsılıyor ve 10’da 1’i kafalarına, kulaklarına ya da yüzlerine darbe alıyor.
  • 15-19 yaşlarındaki 15 milyon genç kız cinsel tacize uğramış.
  • 5 yaş altı çocukların 4’te 1’i (176 milyon çocuk) partnerleri tarafından şiddet gören bir anne ile yaşıyor.
  • Tacize uğrayan kızların %90’u tacizciyi önceden tanıdıklarını söylüyor.
  • Her 7 dakikada bir ergenlik çağındaki bir çocuk şiddet sonucu hayatını kaybediyor.

Sonuç olarak şiddet, ne yazık ki; tokat yiyen bebeklerden tacize uğrayan kız ve erkek çocuklara, öldürülen ergenlerden annesinin dayak yediğini görmeye pek çok farklı formda çocukların hayatının bir gerçeği durumunda. Bunu bitirmek için UNICEF herkesi şiddete son vermeye çağırıyor. #EndViolence kampanyası için hazırlanan site konuya ilişkin bilgiler ve istatistiklere yer vererek insanlara destek çağrısı yapıyor.

Künye:
Reklamveren: UNICEF
Reklam Ajansı: Grey New York
Küresel Yetkili Yaratıcı Yönetmen: John Patroulis
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Rob Lenois, Jeff Stamp
Yaratıcı Grup Yönetmeni: Marco Pupo & João Coutinho
Yaratıcı Yönetmen: Leo Barbosa (SY), Cuanan Cronwright (RY)
Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Liz Gilchrist
Yapım Şirketi: Townhouse
Entegre Yapım Sorumlusu: James McPherson
Yönetici Entegre Yapımcı: Jan Zislin
Entegre Yapımcı : Ranelle Fowler
Ses Mühendisi: Matt Baker
Yapım Şirkeyi NY: Catch and Release
İçerik Yapımcısı: Ross Dabrow
İçerik Sorumlusu: Greg Sylvester
Onay Sorumlusu: Brent Lovell

Görsel: YouTube