Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kesilen Şiddet Görüntüleri Bu Hikayeyi Çocuklara Uygun Hale Getirir Mi?

Kesilen Şiddet Görüntüleri Bu Hikayeyi Çocuklara Uygun Hale Getirir Mi?

Women's Aid; şiddet sahneleri kesilerek 18 yaşa uygun hale getirilen filminde gerçek hayatta bu görüntülere maruz kalan çocukları gündeme taşıyor.

Sinema filmlerinin akıllı işaretler ve uyarılar yoluyla sınıflandırılması; çocukların yaşlarına uygun olmayan içeriklere maruz kalmalarını önlemeyi amaçlıyor. Böylece şiddet, korku öğeleri cinsel içerik, cinsellik içeren görüntülerden çocukların korunması hedefleniyor. Filmler için böyle bir koruma sistemi var ama peki, gerçek hayatta var mı? Pek çok çocuk bu görüntüleri gerçek hayatta birebir görürken, evlerinde şiddet ve tacize uğrarken onların korunması nasıl mümkün?

Araştırmalara göre İngiltere çapında 160 bin çocuk aile içi şiddete maruz kalıyor. Ülkemizdeki istatistikse bunun daha da üstündedir. Yani, dünyada pek çok çocuk için şiddet ve korku günlük hayatın bir parçası ve sinemadaki gibi, onları bundan koruyacak akıllı işaretler yok. Aile içi şiddete karşı çalışmalar yürüten Women’s Aid için British Board of Film Classification (BBFC)  iş birliğiyle yaratılan film de sinema ile gerçek hayat arasındaki bu ayrımadan yola çıkıyor ve şiddet gören çocuklar hakkında farklı bir bakışla farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

18 Yaşa Uygun Hale Getirilen Film

Aile içi şiddete dair gerçek hikayelerden ilham alan reklamın amacı 18 yaş sınıflandırılması almak. Dolayısıyla BBFC burada devreye giriyor ve filmi çocukların da seyredebileceği hale getirmek için şiddet içeren sahnelerin çıkarılmasına yardım ediyor. Sonuç olarak ortaya çıkan film, büyük oranda sansür içeren, birbirinden kopuk sahneleri olan bir film. Yine de uyandırdığı şiddet duygusu etkileyici.

İngiltere çapındaki sinemalarda Eylül ayı boyunca gösterime giren bu farkındalık filmi önemli bir noktaya parmak basıyor. Görmediğiniz, filmden kesilmiş bu şiddet sahnelerine bir çocuğun gerçekte tanık olduğunu düşünmenizi istiyor. Bu da aslında izleyicide şiddeti doğrudan görmekten daha güçlü bir etki bırakıyor. Bu sahneleri doğrudan izleyen bir çocuğun yaşayacağı travmayı ve korkuyu hayal ederken çocukların aile içi şiddetin en büyük mağdurlarından olduğunu hatırlatılıyor.

Reklam ajansı WCRS tarafından yaratılan filmin yazarı ve yönetmeni ajansın yaratıcı yönetmeni David Dearlove. Riff Raff tarafından yapımı gerçekleştirilen film; dijital platformlarda da #160KChildren etiketiyle destekleniyor.

Künye:

Reklamveren: Women’s Aid
Reklam Ajansı: WCRS
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Billy Faithfull
Yaratıcı Yönetmen: Christopher Ringsell
Yaratıcı Ekip: David Dearlove
Planlama: Adele Aitchison
Ajans Yapımcısı: Joseph Pawsey
Yapım Asistanı: Lois Laxton
Müşteri İlişkileri: Will Lever, Rosa Stanley, Henry Davies
Medya: DCM
Yapım: Riff Raff
Yapımcı: Matthew Fone, Natalie Arnett, Kate Brady
Yönetmen: David Dearlove
Kurgu: Joe Guest
Ses Tasarım: Phil Bolland
Post Prodüksiyon: Alasdair Patrick

Görsel: Vimeo