Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocuklar Büyüdükçe Büyüyen Spor Ayakkabı

Çocuklar Büyüdükçe Büyüyen Spor Ayakkabı

Çocukların büyümesine uyum sağlayan spor ayakkabı 4Steps, sıradan ayakkabılara kıyasla çevre dostu ve 3B baskıyla kişiselleştirilebilir bir alternatif sunuyor.

Ürün tasarımcısı Michele di Carlo’nun konsept tasarımı 4Steps, 6 – 14 yaş arası çocuklar için özelleştirilebilir 3B baskı spor ayakkabı(lardan) oluşuyor. 4Steps, çocuğun büyüme sürecinde sökülüp genişletilerek beş farklı versiyonda ayakkabıya dönüşebiliyor. Ayakkabıların ağırlığı yalnızca 123 gram. Ayrıca ekstra hafiflik ve nefes alabilirlik için petek yapılı kalıplanmış parçalar içeriyor. Ayakkabıların 3B baskı olarak üretilmesi, hafif olmalarında önemli rol oynuyor. Böylece çocuklar etrafta koşup oynarken onların ayaklarında ağırlık yapmıyor.

Çevre ve bütçe dostu ayakkabılar

Spor ayakkabıların geri dönüşümünün ne kadar zor olduğuna, bu nedenle sürekli demonte ve az sayıda malzemeden yapılmış spor ayakkabı çözümlerinin ortaya atıldığını daha önceki haberlerimizde sık sık açıkladık. Araştırmacılar bir spor ayakkabının yaklaşık bin yıl boyunca yok olmadan doğada kaldığını söylüyor. Dolayısıyla insanlığın çocuklara daha güzel bir gelecek miras bırakabilmek adına spor ayakabbılarda ciddi ve acil bir değişime gitmesi gerekiyor. 4Steps bu anlamda oldukça anlamlı bir tasarım. Sırf çocuklara küçük geldiği için çöpe giden ayabbıların önünü kesebilir. Ayrıca enflasyonla sınanan dünyada ebeveynlerin bütçesini rahatlatmak adına da iyi bir çözüm olabilir. Ne dersiniz?

Michele di Carlo, yumuşaklık ve dayanıklılık için bir tür termoplastik poliüretan olan Filafex filamentini kullanarak spor ayakkabının bir prototipini üretmiş. Ayakkabı, tasarım açısından ve yan ve üst kısımlarının stilleri açısından kişiselleştirilebiliyor.

Çocuklar ayakkabının stilini çevrim içi olarak kendileri seçebilir

Michele di Carlo, çocukların özel bir çevrim içi yapılandırıcı aracılığıyla renkleri kendilerinin seçebileceklerini; kişisel sembollerini ve karakterlerini yükleyerek kendi tasarımlarını oluşturabileceklerini ve gerisini 3B yazıcının halledeceğini belirtmiş. Ayrıca ayakkabının tüm parçalarının, kolay geri dönüşüm ve onarım için değiştirilebilir, ayrılabilir ve tek kullanımlık olduğunu da ifade ediyor.

Ayakkabıları bir arada tutan ve klipsleri açılabilen elastik ipler, 4Steps’in kolayca ayarlanabilmesini sağlıyor. Sıcak mevsimlerde açık petek yapısı havanın spor ayakkabıların içinden geçmesine izin verirken, soğuk mevsimlerde soğuğu önlemek için ekstra bir çorap katmanı eklenebiliyor.

Michele Di Carlo, 4Steps’i ilk kez 2017 yılında İtalya’daki Università di Camerino’da tez projesi olarak sunmuş. Ancak ürünü geliştirmeye ve prototip üzerinde çalışmaya devam etmiş. Bir çift spor ayakkabının tek başına 30 kilo karbon emisyonu ürettiğii ayakkabı endüstrisindeki acil eko-sürdürülebilirlik sorununa bu ayakkabılarla çözüm sunmak istemiş.

Çocuğunuz Büyüdükçe Onunla Beraber Büyüyen Kıyafet

​Çocuğunuzla Beraber Büyüyen Bisiklet

Görsel: Michele di Carlo