Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Parmak Uçlarına Kadar Ergonomik 3B Baskı Ayakkabı

Parmak Uçlarına Kadar Ergonomik 3B Baskı Ayakkabı

Tasarımcı Stephan Henrich’in Sintratec ile birlikte geliştirdiği 3B baskı ayakkabı Cryptide, tasarımı ve konforuyla dikkat çekiyor.

Yakın zamanlarda ayakkabı tasarımlarında sürdürülebilir yaklaşımla üretilen çözümlerle karşılaşıyoruz. Reebok’ın bitki bazlı ayakkabısı ve adidas’ın Futurecraft modelleri markalar bazındaki örneklerin arasındayken kahve telvesinin geri dönüştürülmesiyle üretilen XpreSole Panto, tabanı atık sakızlardan yapılan Gumshoe, kompostlanması mümkün olan Sneature ya da tek malzemeyle üretilen 3B baskılı Print 001 bu alandaki yaklaşımların ne kadar çeşitli olabileceğini gösteriyor. Alman tasarımcı ve mimar Stephan Henrich’in The Cryptide isimli 3B baskılı ayakkabısını da bu örneklerin arasına alabiliriz.

Tek malzemeyle üretilen 3B baskı ayakkabı kişiselleştirilebiliyor

Stephan Henrich’in, profesyonel 3B baskı ve lazer sintirleme (SLS) sistemleri sunan İsviçre merkezli Sintratec ile birlikte geliştirdiği Cryptide, şirketin 3B yazıcıları kullanılarak hazırlanmış. Tamamen açık bir taban tasarımına sahip ayakkabı ilk bakışta rahatlık açısından kafada soru işaratleri bırakabilir ancak malzeme kullanımı ve ürün tasarımı Cryptide’ı farklı bir seviyeye çıkarıyor.

Bu ergonomik ayakkabının en büyük özelliklerinden biri daha önceden yazdığımız Print 001 modeli gibi tek bir malzemeden üretilmiş olması. Bu da ayakkabının daha dayanıklı, kolay giyilebilir ve üretilebilir olmasına imkân tanıyor. Tek bağcık sisteminin yer aldığı tasarım kullanıcının ayakkabıyı kolayca giymesi ve çıkarması için akıllıca bir çözüm sunuyor.

Cryptide, 3B baskı ile üretildiği için kullanıcının ayak boyutuna ve şekline göre özelleştirilebiliyor. Kişiselleştirilebilir tabanı ve çorap gibi bir yapıya sahip üst bölümü kullanıcının her pozisyondan konforlu bir şekilde hareket etmesine yardımcı oluyor. Ayak tabanının taranmasıyla yapılan ölçümler sayesinde kullanıcının ayak formuna uygun bir yapı elde ediliyor. Bu durum tabii ki ayakkabının şekil olarak da farklı gözükmesine neden oluyor.

Cryptide konforunu esnek yapılı malzemesinden alıyor

Bigfoot (Koca Ayak) ve Loch Ness Canavarı gibi efsanelerden ilham alan bu tasarım, standart spor ayakkabı modellerinde göre biraz daha farkı bir görünüm sunsa da tasarımcı bu yaklaşımın kendine has bir ayak izi oluşturduğunu vurguluyor.

Cryptide tasarımı bir tarafa işlevselliği ve rahatlığıyla dikkat çekiyor. Ayakkabının ergonomik ve esnek yapısını sağlayan ise TPE elastomer adlı bir malzeme. termoplastik kauçuk olarak da adlandırılabilecek bu malzeme geri dönüştürülebilir olması sayesinde sürdürülebilir bir seçenek olurken plastiğin aksine kauçukların yumuşak, esnek ve elastik yapısını bünyesinde barındırıyor.

Görsel: Sintratec