Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tek Malzemeyle Üretilebilen 3B Baskı Spor Ayakkabı

Tek Malzemeyle Üretilebilen 3B Baskı Spor Ayakkabı

3B baskı spor ayakkabı "Print 001" kullanıcının ayak şeklini ve boyutunu girdi olarak kullanmayı mümkün kılan parametrik tasarımının yanı sıra üretimi ve geri dönüşümü kolaylaştıran tek malzemeli yapısıyla fark yaratıyor.

Tek bir çift spor ayakkabının 1.000 yıl boyunca yok olmadan doğada kalabileceği tahmin ediliyor. Hem çok fazla sayıda spor ayakkabı atığının olması, hem uzun süre doğada kalması hem de geri dönüşümünün zor olması onu en tehlikeli atıklardan biri haline getiriyor. Geri dönüşümünü zorlaştıran etkenlerden biri de yapımında kullanılan malzeme çeşidinin fazla olması ve bu nedenle ayrıştırılmasının problemli olması. Bu çarpıcı gerçekler, dev spor ayakkabı üreticilerinin ve bağımsız tasarımcıların bu konu üzerine eğilmesine yol açtı. Son zamanlarda rastladığımız en büyüleyici örneklerden biri, Peterson Stoop’un eski spor ayakkabı parçalarını birleştirerek yeni ayakkabılara ve terliklere dönüştürmesiydi. Bu ayakkabı atıklarıyla yapılabilecek belki de en güzel ve en yaratıcı ileri dönüşümlü üretim biçimiydi. Onun öncesinde de doğada çözünebilen spor ayakkabılardan, az sayıda malzemeyle üretilenlere ve robotlar tarafından sistemli bir şekilde ayrıştırılabilmek üzere tasarlananlara pek çok etkileyici çalışmaya yer verdik. 3B baskı ayakkabı Print 001 da malzemeyi teke indirerek dikkate değer bir çözüm sunuyor. Aynı zamanda kullanıcının ayağının rahatlığı açısından da avantajlar sunuyor.

Print 001, tasarımlarını Parametriks markasıyla tanıtan Nathan Smith tarafından yaratılmış. Tasarım; rahat, şık ve üretimi kolay bir spor ayakkabı yaratmak için tasarım ve malzeme bilimlerini akıllıca kullanıyor. Crocks’ın enjeksiyonla kalıplanmış tek bir malzemeyi kullanmasına benzer şekilde Print 001, parametrik algoritmalar kullanılarak yaratılan tasarımının üretimi için 3B baskıyı esas alıyor.

Parametrik tasarım nedir?

Parametriks, parametrik tasarım üzerine uzmanlaşmış bir stüdyo. Bu yaklaşım, karmaşık geometrilerin ve yapıların tasarımını yönlendirmek ve bilgilendirmek için elemanlar arasındaki ilişkinin kullanıldığı bir tasarım paradigması. Dolayısıyla tasarım sürecini yönlendirmeye yardımcı olan hesaplama parametrelerinin kullanımını gerektiriyor.

Parametreler insan tasarından ayarlanıyor ve bilgisayar bu parametreleri en verimli şekilde yerine getiren bir form oluşturuyor. Ürün, insan ve bilgisayar arasında ortak bir tasarım çabasıyla doğuyor. Bu ayakkabı örneğinde, Nathan Smith Grasshopper’da özel bir algoritma kullanarak ayağı mükemmel bir şekilde saran ve az malzeme kullanırken aynı miktarda esneklik sunan bir form yaratmış.

Son zamanlarda 3B baskının ve parametrik tasarımın birlikte, ayakkabı endüstrisinde devrim yaratabileceği öngörülüyor. 3B baskı adidas gibi devler tarafından bile geleneksel üretim yöntemleriyle yapılamayan formlar tasarlamak için giderek daha fazla kullanılıyor. Öte yandan parametrik tasarım, kullanıcının ayak şeklini ve boyutunu parametrik birer girdi olarak kullanmayı mümkün kılıyor. Bu sayede ayakkabıların kullanıcı için inanılmaz derecede rahat, kişisel ve benzersiz olmasını sağlıyor.

Ayakkabı/spor ayakkabı, ilginç üçgen yapılardan oluşuyor. Bu üçgen ağ matrisi sayesinde kullanıcının ayağını sarabiliyor. TPU’dan (termoplastik poliüretan) üretilen ayakkabı, bir çift Crocs kadar esnek ve nefes alabilir yapıda. Ne kadar kullanışlı olacağı ve kullanılan malzemenin daha çevre dostu bir alternatifi olup olmadığı tartışmaya açık olsa da parametrik bir ayakkabının nasıl görünebileceğine dair deneysel bir proje olarak önem taşıyor. Ayrıca 3B baskının spor ayakkabı piyasasını nasıl etkileyeceğine dair öngörü sahibi olmayı sağlıyor.

Görsel: Instagram