Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zamanın İzinde İstanbul

Zamanın İzinde İstanbul

Selçuk Ören'in İstanbul’un zaman içindeki değişimine ışık tutan illüstrasyon serisi; belirli dönemlerdeki büyük eserlere, olaylara ve insanlara yer veriyor.

Çizgi romanları ve illüstrasyon çalışmalarıyla bilinen Selçuk Ören, Şehzade Yangını serisi ve Kasap isimli projesiyle ses getirmiş bir isim. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Grafik Tasarım bölümünden mezun olan sanatçı, aynı zamanda mezuniyet projesi olan Şehzade Yangını ile 18. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde geçen bir hikayeyi anlatırken, Kasap serisi ile daha yakın döneme odaklanıyor ve maskeli bir anti kahramanın hikayesini işliyor. Çeşitli reklam ajanslarında da çalışmış olan illüstratör bu yolda çizdiği kariyerinin ilk adımlarını 2009 yılında atıyor ve o zamandan bu yana hem yazıyor hem de çiziyor. İstanbul’un zaman içerisindeki değişimini gösteren 7 farklı zamana ait hazırladığı illüstrasyon serisi de bu işlerden biri.

İstanbul’da etki bırakan isimler eşliğinde kentin geçmişine yolculuk

Adeta zamanda yolculuk yaratan, günümüz İstanbul’undan 4. yüzyıla kadar uzanan projede; efsanelere göre Byzantion’un yani İstanbul’un kurucusu da olan Megaralı Kral Byzas’tan Bizans İmparatorluğu’nun başkentini fetheden Fatih Sultan Mehmed’e, dünyanın en büyük mimarlarından ve yapı sanatçılarından biri olan Mimar Sinan’dan Theodosius surları ve Theodosius kanunlarıyla bilinen II. Theodosius’a kadar yaşadığı dönemin ünlü simaları eserlerde kendine yer buluyor.

Her yüzyıl içinde gerçekleşen önemli olaylar ya da yapılar eserlerin ana konusu. 16. yy yapılan Süleymaniye Camii Mimar Sinan ile, İstanbul’un Fethi Fatih Sultan Mehmet ile, yıkılışının ardından o dönemde yeniden yapılmaya başlanan Ayasofya I. Justinianus ile eserlerde yer alıyor. Selçuk Ören, 21. yüzyıl İstanbul’una da yer vererek kentin zaman içindeki değişimine ve yaşanmışlıklara ışık tutuyor. Tarihi yapılar ve kişiler gökyüzünde yükselen Ay’ın ışığıyla mistik bir havaya bürünüyor.

Eserlerin üretim sürecini merak eden çizerler ve yaratıcılar için sevindirici paylaşımlar da mevcut. İllüstratör, Procreate üzerinden yaptığı çizimlerin tüm sürecini YouTube hesabı üzerinden takipçileriyle paylaşıyor. Her kitabıyla ve projesiyle izleyici farklı dönemlere götüren ve detayların içinde kaybettiren Selçuk Ören’in diğer işlerine de göz atmak isterseniz Instagram, Twitter ve Behance hesaplarına bakabilirsiniz.

selçuk ören

Görsel: Behance