Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mc Donald’s’ın İştah Kabartan Kokulu Reklam Panoları

Mc Donald’s’ın İştah Kabartan Kokulu Reklam Panoları

Mc Donalds Hollanda yeni dış mekan kampanyasında, koku yayan özel reklam panoları kullanarak hedef kitlesini bambaşka bir yolla acıktırmayı hedefliyor.

Dünyaca ünlü fast food zinciri Mc Donald’s deyince -sevsek de sevmesek de- pek çocuğumuzun aklına düşen ilk çağrışım o incecik ve kıtır kıtır patatesleri olur. Hatta Mc Donald’s’ın daha önceki yıllarda yaptığı bir araştırma, restoran zincirinin menüler haricinde en çok sattığı tekil ürünün de her zaman o ikonik patates kızartmaları olduğunu ortaya koyuyor. Ve marka bu kez ikonik patates kızartmalarının o ‘davetkar’ kokusundan ilham aldığı koku yayan reklam panolarıyla, potansiyel müşterilerini direnmesi güç bir reklama maruz bırakıyor.

Bu Kampanyada Görselliğe Yer Yok

Normalde Mc Donald’s’ın elinden çıkan her reklam panosu ve reklam filmi işinin gücünü, ürünlerin iştah kabartan görsellerinden aldığını bilirsiniz. Hatta bu işlerde kullanılan görsellerin abartılı ve gerçek dışı olduğuna dair pek çok eleştiri almışlığı da vardır. 

Ancak Mc Donald’s bu kampanyasında kullandığı hiçbir reklam panosunda üzerinde aşırı oynanmış yemek görsellerine ve hatta marka logosuna dahi yer vermiyor. Çünkü “Smells Like Mc Donald’s” (Mc Donald’s Gibi Kokuyor) isimli bu kampanyanın teması da, ana malzemesi de “patates kızartması kokusunun karşı konulmaz cazibesi!

Dış cephesinde yalnızca markanın kurumsal renk şemasında yer alan kırmızı ve hardal sarısı renklerin düz bir zemin şeklinde kullanıldığı reklam panoları aslında görünenin ötesinde bir işleve sahip: Çünkü bu reklam panolarının içi kilolarca patates kızartmasını saklamak için tasarlanmış endüstriyel çelik bir hazne ve bu haznedeki kokuyu dışarıya yayacak bir havalandırma sistemine sahip! Böylece Mc Donald’s patateslerinin o davetkar kokusu, içerideki havalandırma sistemi çalıştığı müddetçe reklam  panosu üzerinde yer alan minik havalandırma deliklerinden dışarı yayılabiliyor. Bahsettiğimiz kokunun ise reklam panosuna 5 metre uzaklıktaki herkesin alabileceği kadar yoğun olması hedefleniyor. 

Yazımıza burada son verirken bu yaratıcı reklam panolarının, Hollanda’nın Utrecht ve Leiden kentlerindeki Mc Donald’s restoranlarına 200 metre mesafede bulunan noktalara yerleştirildiklerini de belirtmeden geçmeyelim 🙂

 

Künye:

Kampanya ismi: Smells Like Mc Donald’s

Müşteri: Mc Donald’s

Ajans: TBWA\Neboko Amsterdam

 

Görsel: YouTube