Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sokak Lambalarına Elektrikli Araç Şarj İstasyonu İşlevi Katan Proje

Sokak Lambalarına Elektrikli Araç Şarj İstasyonu İşlevi Katan Proje

Voltpost, mevcut sokak lambalarını elektrikli araç için şarj istasyonlarına dönüştürecek.

ABD’li şirket Voltpost‘un aynı isimli şarj istasyonu tasarımı, prizlerin sokak lambalarının çevresine veya içine yerleştirilmesini ve bunların çelik benzeri bir kasa ile çevrelenmesini öngörüyor. Şirket, elektrikli araç şarj cihazlarının mevcut sokak lambalarına bir saatten kısa sürede takılabileceğini belirtmiş. Projeye göre sokak lambaları aydınlatma işlevini yerine getirmeye devam edecek, bu işleve şarj işlevi de eklenmiş olacak.

Tasarım ekibi, sürücülerin elektrikli araç şarj cihazının nerede olduğunu görmelerine ve geceleri izole yollarda kendilerini güvende tutmalarına yardımcı olmak amacıyla istasyonlardaki fişler için neon yeşili bir kablo tasarlamış. Ayrıca sürücülerin en yakın şarj istasyonunun ve sokak lambalarının nerede olduğunu kolayca takip edebilmeleri için özel bir uygulama da mevcut. Uygulamada, sürücülere kendilerine en yakın Voltpost’un dolu olup olmadığı da bildiriliyor ve kullanıcı diğer müsait olan istasyonlara yönlendiriliyor.

Testler başarıyla sonuçlanmış

Voltpost’un elektrikli araç şarj cihazı, iki ila dört şarj fişi barındırıyor. Böylece aynı anda maksimum dört aracın şarj edilmesini sağlıyor. Tasarımın modüler versiyonu da var. Proje sokak lambalarının aynı zamanda WiFi bağlantısı ve diğer multimodal hizmetlerle donatılabileceği anlamına gelir. Bu durumda internette gezinme ihtiyacı duyabilecek sürücüler, araçlarının tamamen şarj olmasını beklerken bu hizmetlerden yararlanabilecek.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Voltpost (@volt.post)’in paylaştığı bir gönderi

Voltpost, elektrikli araç şarj cihazlarını test için birkaç noktaya yerleştirmiş. Ancak henüz mevcut sokak lambalarını dönüştürüp bunları şarj etme özellikleriyle donatmamış. Bunun yerine bağımsız istasyonlar yerleştirmiş. Tasarım ekibi, ilk testleri Haziran 2022 ile Mart 2023 arasında New York City’de gerçekleştirmiş. New York City Ulaştırma Bakanlığı ve girişim platformu Newlab ve DOT Studio ile iş birliği yapmışlar ve testleri bir DOT otoparkında gerçekleştirmişler. Testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından geliştirmelere devam etmişler.

Voltpost’un elektrikli araç şarj cihazının ikinci test kurulumu, Nisan 2023’te Detroit Smart Parking Lab’da yapılmış ve testler yine başarıyla sonuçlanmış. Tasarım ekibi burada sistemi test etmiş, daha ileri çalışmalar için veri toplamış ve Michigan’daki Voltpost kurulumu için ortaklık kuracağı kurumlarla iletişime geçmiş. Bu iki test döneminin ardından birkaç gün önce ürünün ticarileşmeye hazır olduğunu; New York, Michigan ve Illinois’deki kaldırımlarda ve otoparklarda şarj cihazlarıyla uygulamaya geçeceklerini duyurmuş:

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Voltpost (@volt.post)’in paylaştığı bir gönderi

Gelişmeleri şirketin Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Voltpost