Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gözünü Yoldan Ayırma Patatesi Sonraya Sakla

Gözünü Yoldan Ayırma Patatesi Sonraya Sakla

McDonald’s, sarı şeritleri patates kızartmalarına benzeterek yol güvenliği için sürüş esnasında yemek yenilmemesi gerektiğini hatırlatıyor.

McDonald’s’ın Golden Arches (Altın Kemer) ismini verdiği ikonik logosu markanın birçok kampanyasına ilham veriyor. Cannes Lions 2021 ve D&AD 2021’den de ödülle dönen Leo Burnett London imzalı We Deliver kampanyası en yakın örneklerden. Biraz daha geçmişe gidersek restoranların yerini göstermek için M harfinin kıvrımlarını zekice kullanıldığı Follow The Arches kampanyasını ya da harfin markanın ürünlerinin içine karıştığı MMMM kampanyasını örnek gösterebiliriz. Minimalist tasarımla göz alıcı yaklaşımların benimsendiği bir diğer iş ise Nord DDB Oslo tarafından yol güvenliği konusunda sürücüleri uyarmak için hazırlandı. Ancak bu sefer ikonik logo yerine parlak sarı patates kızartmaları ilham oluyor.

Sürüş sırasında yemek yeme, yol güvenliğini elden bırakma

COVID-19 ile birlikte araca servis hizmeti daha çok arttı. Norveç’te de servis edilen yemeklerin üçte birinden fazlası (%40) arabaya servis yoluyla yapılan siparişlerden oluşuyor. Norveç’teki bu duruma dikkat çeken McDonald’s da Eyes On The Fries kampanyasıyla kazaya neden olmamak için sürüş sırasında yemek yemeyin uyarısında bulunuyor.

McDonald’s Norveç kıdemli pazarlama müdürü Mari Husby, “Araba sürerken önünüzdeki yola odaklanın başka herhangi bir şeye değil” mesajını vermek istediklerini söylüyor. Genel olarak iletişimlerinde insanların sürüş sırasında gözünü yoldan ayırmamaları gerektiği konusunda bir uyarı yapmaya gerek duymadıklarını ifade ederken yine de bu konunun önemli olduğunu ve bu nedenle böyle bir kampanya gerçekleştirdiklerini vurguluyor.

Norveç’in eşsiz yol manzaralarının olduğu afişlerde sarı renkli yol şeritleri patateslere benzetilerek “gözü yoldan ayırmayın patatesleri yemeyi sonraya bırakın” mesajı veriliyor. Her ne kadar göze hoş gelen ve iyi niyetle hazırlanmış bir kampanya olsa da Eyes On The Fries (Gözünü Pateteslerden Ayırma) ifadesi aslında direkt anlamıyla konuyu ters bir köşeye de çekiyor. Mesajın net bir şekilde aktarılmasını biraz engelliyor ve kafaları karıştırıyor. Yine de kampanyanın sürücülerin görüş alanındaki yerlerde ve ilgi duyduğu alanlarda kullanılıyor olması bu kaygıyı azaltıyor.

Eyes On The Fries kampanyası Norveç’te paket servis ambalajlarında, yol kenarındaki reklam panolarında ve otomobil odaklı dergilerde basılı olarak kullanılıyor. Afişlerle birlikte sosyal medya için bir de reklam filmi paylaşılıyor.

yol güvenliği

Künye

Müşteri: McDonald’s
Ajans: Nord DDB Oslo
Müşteri Hizmetleri Müdürü: Aleksander Hetland
Yaratıcılar: Torstein Skogedal, Thomas Eltvik, Jens Østrem, Ingrid Hvidsten
Müşteri Müdürü: Gro Marwold
Tasarım: Morten Vikanes, Mats Anderson

Görsel: Nord DDB Oslo