Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Havadaki Nemi Suya Dönüştürerek Bitkileri Sulayan Akıllı Saksı

Havadaki Nemi Suya Dönüştürerek Bitkileri Sulayan Akıllı Saksı

Akıllı saksı WALTY, havadaki nemi çekip su olarak haznesinde biriktiriyor ve bu suyla bitkileri otomatik olarak suluyor.

Teknoloji, çiçeklerini çocuğu gibi görenlerin çok seveceği çözümlerle çıkageliyor son yıllarda. Çiçeği için güneşi kovalayan robot saksı bana göre en unutulmaz örneklerden biriydi. Bitkinin İhtiyaçlarını yüz iadesiyle anlatan Lua adlı saksı da öyle. Son zamanların en çok konuşulan akıllı saksılarından biri WALTY.

WATRIC Energy Resources’dan Kevin Rivera ve Karlos Miranda tarafından tasarlanan WALTY, bitkilerinizi otomatik olarak suluyor. Rakiplerine göre de oldukça farklı. Yeniden doldurulacak bir su haznesi ya da doldurma işlemi için kurulan hatırlatıcı bildirimlere ihtiyaç bırakmıyor. Sadece bitkilerinizi ona dikiyorsunuz ve gelişmelerini izliyorsunuz.

walty

WALTY, nem alma cihazlarına benzer şekilde çalışıyor

WALTY, bitkilerin ihtiyaç duydukları suyu basitçe atmosferden çekerek sağlıyor. Çalışma şekli nem alma cihazlarına benziyor. Bir nem alma cihazı, su damlacıklarını kendileri üzerinde yoğunlaşmaya zorlayan soğuk plakalar kullanarak havadaki nemi çeker. Damlacıklar daha sonra bir rezervuar tankına damlar ve bu tank dolduğunda kullanıcı tarafından boşaltılır. WALTY’nin tasarlanmasındaki yaklaşım da aynı. Tek farkı, eld ettiği saf suyu bitkilerinize vermesi.

WALTY’nin kökeninde çevresel ve sosyal tasarım anlayışı yatıyor. Dört yıl önce Porto Riko, Irma ve Maria kasırgaları tarafından yerle bir edildi. Elektrik şebekesinin çökmesi bazı insanları enerji için elektrik santrallerine veya güneş panellerine güvenmeye zorlarken, her şeyden kötüsü temiz suya erişimin son derece sınırlı olmasıydı. Su alabilmek için süpermarkette saatlerce kuyrukta beklemek gerekiyordu. Felaket sonrasında Porto Rikoluların %95’inden fazlası temiz içme suyuna erişemedi. Bu durum, WATRIC Energy Resources’taki ekibi, bu sorunu çözebilecek yeni ve şebekeden bağımsız alternatif su kaynaklarını aramaya teşvik etmiş.

Aylarca süren araştırmalardan sonra ekip, havadan az miktarda su çekebilen bir yoğuşma sistemi kullanarak ilk versiyonu geliştirmiş. Ancak insanlar için daha büyük ölçekli bir çözüm oluşturmak, ekstra finansman ve daha fazla Ar-Ge gerektiriyor. Bu nedenle ekip, şimdilik yoğuşma sistemini kendi kendini sulayan bir akıllı saksıda kullanmaya karar vermiş. WALTY kampanyası, WATRIC Enerji Kaynakları’nın insanların da suya erişebilmeleri için yapacakları çalışmalara finansman sağlayacak.

WALTY, bitkilerin aşırı suya maruz kalmaması için iki günde bir otomatik açılıyor. Hatta gerekirse kaç günde bir açılacağını kullanıcı değiştirebiliyor. Böylece yeterli su toplamak için de zaman kazanıyor. Seyahatteyken gözü kapalı çiçeklerinizi bırakabileceğiniz bir saksı olarak kurgulanmış.

Görsel: Kickstarter