Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bitkinin İhtiyaçlarını Yüz İfadesiyle Anlatan Akıllı Saksı

Bitkinin İhtiyaçlarını Yüz İfadesiyle Anlatan Akıllı Saksı

Mu Design’ın tasarladığı Lua, bitkilerin ihtiyaçlarını yüz ifadesiyle anlatarak daha sağlıklı bitkiler yetiştirmeyi sağlayan bir akıllı saksı.

Teknoloji, bitki yetiştirmeyi sevenler için sürekli yeniliklerle çıkageliyor. Çiçeği için güneşi kovalayan robot HEXA bunlar içinde herhalde en sevimlileriydi. Yürüyen bahçe Hortum machina B, bitkilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan akıllı saksı sistemi Plantone Diversity ya da bitkilerin ihtiyaçlarını gösteren akıllı bahçe sensörü Edyn de çarpıcı örnekler arasındaydı. Lua da şirin bir akıllı saksı olarak bu etkileyici örnekler arasındaki yerini alıyor.

Lua ile bitkiler adeta Tamagotchi’ye dönüşüyor

Mu Design’ın tasarladığı Lua, bitkilerinizi Tamagotchi benzeri evcil hayvanlara dönüştüren bir akıllı saksı. Toprağın nemini, sıcaklığını ve maruz kaldığı güneş ışığını ölçerek bitki yetiştirmeyi kolaylaştırıyor. 15 farklı duyguyu ifade edebilmesini sağlayan bir dizi sensörle donatılmış. Yüz ifadeleri, saksının önündeki 2,4 inç LCD ips ekran üzerinde beliriyor. Bitkinin suya ihtiyacı varsa nefes nefese bir yüz, bitki üşüdüyse gıcırtılı dişlere sahip bir yüz ve bitki çok sıcaksa terleyen bir yüz beliriyor ekranda. Bitkinin çok fazla ışığa maruz kalması halinde Lua gözlerini kısıyor ve çok fazla suya maruz kaldıysa hasta ifadesine bürünüyor. Bitki az miktarda güneş ışığı ile yaşayabiliyorsa vampir bir surat, koşullar mükemmelse mutlu bir surat devreye giriyor.

Kullanıcı, Lua’nın yüzündeki oranları da istediği gibi özelleştirebiliyor. Örneğin gözleri büyüterek daha belirgin olmasını sağlayabiliyor.

Lua, videoda da görebileceğiniz üzere gözleri ile hareketi takip etmesini sağlayan bir hareket sensörüne de sahip. Örneğin yanına gelen kediciği algılayıp ona yan yan bakabiliyor. Mu Design, akıllı saksıya dışarıda yağmur yağması durumunda belirecek huysuz bir yüz de eklemeyi planlıyor.

Kullanıcıların ücretsiz mobil uygulamayı indirmesi ve saksıya QR kodunu taratması gerekiyor. Bunun ardından da uygulama üzerinden, saksıya ektiği bitkiyi seçmesi isteniyor. Böylece akıllı saksının, bitkiyi canlı tutmak için ne tür şartları sağlaması gerektiği belirlenmiş oluyor.

Lua henüz piyasaya sürülmedi. Şu anda indiegogo’da fonlanıyor ve kampanya hedefine ulaşırsa Mu Design Lua’ya yeni özellikler eklemeye devam edecek.

Vivien Muller tarafından 2015’te Lüksemburg’da kurulan Mu Design, kendi deyimiyle duygusal tasarım ürünleri geliştiriyor. Lua’nın yanı sıra gözleriyle etkileşim kuran baykuş kamera Ulo gibi projeleri de var.

Görsel: Indiegogo
Manşet görseli düzenlenmiştir.