Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tesla’dan İnsansı Robot

Tesla’dan İnsansı Robot

Elon Musk, Tesla AI Day etkinliği kapsamında sürpriz sayılabilecek bir gelişme ile insansı bir robot üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

İnsan görünümlü robotların insanlar için sıkıcı işleri gerçekleştirmesini istemek rutin görevleri yapmasını talep etmek popüler kültürde her zaman konuşulan bir konu. Boston Dynamics’in yük taşıma işlemlerini otonom olarak gerçekleştiren Handle robotu, ticari olarak da sunulan Spot köpeği, fiziksel olarak insana daha çok benzeyen Atlas robotu ve son olarak geçtiğimiz hafta tanıtılan Xiaomi’nin robot köpeği CyberDog sektörün nereye gidebileceğini bize gösteriyor. Tesla da bu gelişmelerden geri kalmamak adına otonom araçlarının bir uzantısı olarak bu araçlardaki aynı bilgisayar çipini kullanacak insansı robotlar üretmeyi planladığını açıkladı.

Tesla, dün gerçekletirilen AI Day etkinliğinde sürücüsüz otomobiller için geliştirilen yapay zeka platformu Dojo kadar ilgi çeken bir tanıtım daha yaptı. Etkinliğin sonlarına doğru Elon Musk, Tesla’nın insansı robotu Tesla Bot’u tanıttı. Tesla Bot’un şirket içindeki kod adı ise Optimus.

Tesla’dan sıkıcı ve tekrarlayan işler için insansı bir robot

İnsansı robot, temelde insanı tehlikeye sokabilecek alanlarda, insanlar için sıkıcı ve tekrarlanan işlerde kullanılmak üzere üretilecek. Her ne kadar zor olmasa da alışverişe gitmek, ufak tefek temizlik işlerini halletmek gibi görevlerden bahsediyoruz burada. Bununla birlikte Musk, robotun dost canlısı olacağını da ekliyor. Yine de öyle olmasa bile 8 km/s hıza erişebileceği düşünülen robottan kaçmak için hafif tempoda koşmak yeterli olacaktır. Tabii bu işin esprisi. Yaklaşık 60 kilogram ağırlığında olması planlanan robotun 20 kilograma kadar yük taşıması bekleniyor.

Tesla Bot’un Tesla araçlarındaki FSD (Full Self-Driving) bilgisayarları da dahil üzerindeki diğer tüm sensörler Tesla araçlarında da yer alan donanımlardan oluşuyor. Bu haliyele insansı robot daha temel ve basit görevler için kullanılabilecek gibi duruyor.

Etkinlikte, sunum dışında herhangi bir prototip gösterilmedi. İlk prototipin önümüzdeki yıl sunulması bekleniyor. Optimus robotun satılıp satılmayacağı ya da fiyatı konusunda net bir bilgi paylaşılmadı. Tesla AI Day etkinliğinde insansı robotun tanıtıldığı ve Elon Musk’ın neden böyle bir işe giriştiklerine değindiği bölümü aşağıdan izleyebilirsiniz.

Görsel: YouTube