Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Giyilebilir Pil Gücünü Terden Alıyor

Bu Giyilebilir Pil Gücünü Terden Alıyor

Nanyang Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, insan terinden güç sağlayan sürdürülebilir bir pil geliştirdi.

Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden (NTU) bilim insanları, insan teriyle çalışan, esnek ve küçük bir pil geliştirdiler. Pilin yeteneklerine yönelik testlerde, egzersiz denemeleri yapıldı. Bir kişi egzersiz yaparken pili bileğine taktı ve ardından yarım saat boyunca da bisiklet sürdü.

Ekibin keşfettiği şey, bu süre zarfında açığa çıkan terin 4,2 V elektrik ve 3,9 mW çıkış gücü üretmeye yeterli olduğuydu. Ekibe göre bu, verileri Bluetooth aracılığıyla bir akıllı telefona sürekli olarak gönderirken aynı zamanda sıcaklık sensörüne güç sağlamak için yeterli. Araştırma tüm detaylarıyla geçtiğimiz ay Science Advances dergisinde de yayınlanarak literatüre geçti.

Giyilebilir cihazlara güç sağlamanın daha çevre dostu yolu

Malzeme bilimcisi Profesör Lee Pooi See, terin “her yerde bulunan bir malzeme” ve “garantili bir enerji kaynağı” olduğunu vurguluyor. “Geleneksel pillerin yetersiz kaldığı giyilebilir cihazlara güç vermenin daha çevre dostu bir yolunu arıyorduk. Bu yeni pil, genellikle geleneksel pillerde bulunan ağır metalleri veya toksik kimyasalları içermediğinden daha sürdürülebilirdir” diye ekliyor. Ekip, insan terindeki diğer bileşenlerin ve vücut ısısı gibi faktörlerin pil performansını nasıl etkileyebileceğine odaklanarak araştırmalarını sürdürecek.

Ekibin hazırladığı prototip, ter tespit edildiğinde elektrik üreten gümüş pul baskı elektrotlardan yapılmış. Terde bulunan klorür iyonları ve asit, pulların “bir araya toplanmasına” neden oluyor ve bu da elektrik iletme yeteneklerini artırıyor.

2 x 2 cm boyutundaki pil, düz ve ince olup yumuşak, teri emen bir kumaşa kolayca takılabiliyor. Saatlere ve fitness takip cihazları gibi giyilebilir cihazlara da kolaylıkla eklenebilecek nitelikte.

Görsel: YouTube