Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Xiaomi’nin Robot Köpeği Sahnede: CyberDog

Xiaomi’nin Robot Köpeği Sahnede: CyberDog

Xiaomi’nin açık kaynaklı robot köpeği CyberDog, teknik özellikleri ve uygun fiyatıyla dikkat çekiyor.

Çin merkezli elektronik şirketi Xiaomi, geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği etkinlikte yeni ürünlerini tanıttı. Hiç kuşkusuz lanmasının en çok dikkat çeken ürünü CyberDog isimli robot köpek oldu. Dış görünüş olarak Boston Dynamics’in Spot robotuna oldukça benzeyen CyberDog, teknik ve beceri konularda da Spot’tan oldukça ilham almış.

Geliştiricilerin, mühendislerin ve robota ilgi duyan herkesin merakla beklediği CyberDog, açık kaynaklı bir robot. Xiaomi de robotun tanıtımında bu özelliğe vurgu yapıyor ve geliştirilebilir potansiyelini vurguluyor. Dünyanın en küçük AI süper bilgisayarı olarak adlandırılan NVIDIA Jetson Xavier NX, CyberDog’un beynine güç veriyor. Bu sistem sensörlerden gelen verileri sorunsuz bir şekilde işlemek için kullanılıyor. Üzerinde üç USB-C ve bir de HDMI bağlantı noktası bulunuyor.

CyberDog, çevresini algılamada ve analiz etmede gelişmiş yeteneğe sahip

CyberDog’un üzerinde çevresiyle etkileşime girmesine yardımcı olacak dokunmatik ve ultrasonik sensörler, kameralar ve GPS bulunuyor. Bu 11 sensör ve yapay zeka etkileşimli geniş açılı kameralar sayesinde çevresini gerçek zamanlı olarak analiz edebiliyor ve yönünü bulabiliyor. Ayrıca telefondaki uygulama sayesinde uzaktan da kontrol edilebiliyor.

Bu robotlar her ne kadar insanların bulunmasın daha zor ve tehlikeli olabileceği görevler için geliştiriliyor olsa bile Xiaomi henüz bu konuda bir hedefi açıkça belirtilmiyor. Markanın açıklamasında CyberDog’un sesli komutlara yanıt verdiği ve sahibini bir evcil hayvan gibi takip ettiği vurgulanıyor. Her ne kadar bilimkurgu filmlerinden çıkmış gibi hafif tehditkar bir havası olsa da sesli asistan, yüz tanıma ve kişi algılama gibi teknolojilerle donatılan robot köpek şimdilik daha çok bir yol arkadaşı görevi üstleniyor.

Boston Dynamics’in Spot’una göre daha ucuz

Tabii Spot ile bu kadar benzerlik olunca kıyaslama da kaçınılmaz oluyor. Xiaomi’nin köpek robotunu Boston Dynamics’in robotundan daha hızlı olmasa bile onun kadar hafif. Spot’un 3,9 m/sn hızına kıyasla CyberDog 3,2 m/sn hıza kadar çıkabiliyor. Yine de Spot gibi bir anda ters takla atıp dört ayağının üzerine düşebiliyor. Bununla birlikte Spot’un 5,2 kilogram ağırlığına kıyasla CyberDog daha hafif (3 kg).

cyberdog

Xiaomi’nin dört ayaklı robotunu Boston Dynamics’in Spot’undan ayıran en iyi farkı ise fiyatı. Daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz gibi Spot 75 bin dolar civarında bir fiyatla sunuluyor. Dolayısıyla henüz herkes için erişilebilir. Öte yandan CyberDog ise yaklaşık 1550 dolar fiyat etiketiyle satışa sunulacak. İlk etapta geliştiriciler ve robot meraklıları için sadece 1000 adet üretilecek olsa da ilerleyen yıllarda ticari kullanıma sunulabileceği de söyleniyor.

Görsel: Xiaomi 1, 2