Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Spot Kendi Başının Çaresine Bakıyor

Spot Kendi Başının Çaresine Bakıyor

Boston Dynamics'in dört ayaklı ticari robotu Spot, yeni eklentiler ve yazılımlarla birlikte artık rahatlıkla kendi kendine yetebiliyor.

Geçtiğimiz aralık ayında şirketin büyük bir yüzdesi Hyundai’ye satılan Boston Dynamics’in robot köpeği Spot, ticari amaçlarla kullanılabiliyor. Marc Raibert Web Summit’te 2020’nin ortalarından bu yana satışta olan Spot robotlarının 350 adetinin şirketler tarafından kullanımda olduğunu duyurmuştu.

Yeni özellikleriyle robot köpek Spot

Özellikle şantiyelerde ve insanların girmesinin tehlikeli olacağı bölgelerde görev üstlenen Spot’ların işlevselliğini artırmayı amaçlayan Boston Dynamics, Spot’a gelen yenilikleri duyurdu. Robot köpek artık çok daha fazla işlevsel ve kendine yetebilecek durumda. Spot’un eşyaları kaldırmasına, kavramasına, taşımasına, yerleştirmesine ve sürüklemesine yardımcı olacak Spot Arm isimli robotik kol, tarayıcı tabanlı Scout yazılımı ve termal görüntüleme özelliğine de sahip Spot Cam kamerası yenilikler arasında bulunuyor.

Kol eklemek ilk adım. Asıl önemli olan kolun işlevsel olarak robot tarafından kullanılabilmesi. Spot’a eklenen kolun prototipini ilk olarak 2016’da birinci nesil Spot’larda görmüştük. 2018 yılında yayınlanan videoda ise kol eklentili Spot kapıları açarak kolsuz arkadaşına yardım ediyordu. Yeni videoda görüldüğü üzere robot nesneyi sürüklerken, kaldırırken veya taşırken bacakları ve gövdesi kol ile oldukça entegre bir şekilde çalışıyor. Yine de yeni kollar o kadar güçlü değil. Spot hala blok beton parçasını kaldırmak yerine sürüklüyor.

Tarayıcı tabanlı Scout yazılımı, Spot’ların uzaktan kontrol edilmesine imkan tanıyor. Ancak Boston Dynamics henüz robotik kol ile entegre olarak çalışmadığını bildiriyor. Bu entegrasyon tamamlandığında robot köpeği yüzlerce kilometre öteden kontrol etmek ve onun kolunu zorlu çalışma alanlarına kullanmak mümkün olacak.

spot

Mevcut Spot’lar Web Summit oturumunda da bahsedildiği üzere tek pil süresince 90 dakika çalışabiliyor. Ancak bu konuda da adım atan şirket robotların tamamen kendi kendine yetebileceği bir sistem üzerinde çalışıyor. QR kod benzeri referans kodları bulunan şarj istasyonlarına yaklaşan Spot’lar stand üzerinde yer alan şarj bağlantı noktasıyla temas kuruyor ve otomatik olarak kendini şarja sokabiliyor.

Robot köpek Spot’ların tanesi 75 bin dolar civarında bir fiyata satılıyor. Dolayısıyla henüz herkes için ulaşılabilir değil. Yalnızca büyük şirketler verim alabileceğine emin olduğu konularda Spot’ları şirketine dahil ediyor. Scout ve Spot Arm eklentileriyle birilikte Spot’un güncel fiyatının ne olacağı henüz açıklanmadı. Ancak videolarda görüldüğü üzere yapabildiklerinin çeşitlilik göstermesi fiyatlarına da yansıyacaktır.

Görsel: YouTube, Boston Dynamics