Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Boston Dynamics’ten Yenilenmiş Sevimli SpotMini

Boston Dynamics’ten Yenilenmiş Sevimli SpotMini

Boston Dynamics, robot köpeği SpotMini'nin yeni neslinin kısa bir videosunu yayınladı.

1992’de kurulan Boston Dynamics, ilk günden itibaren kimileri için hayal olabilecek robotlar üzerinde çalışıyor. Hayvanları taklit ederek zıplama, dengede durma, eşya taşıma, koşma gibi eylemleri başarabilen Boston Dynamics robotları her yeni robotuyla ses getiriyor. 2016’da tanıttıkları Atlas’ın itilip kakılma görüntüleri büyük tepki doğururken robotların yükselişi senaryoları yeniden gündeme gelmişti. Atlas’tan sonra robotik şirketi önce robot köpekleri Spot’un sadeleştirilmiş, küçülmüş versiyonu SpotMini’yi ardından da patenli, zıplayabilen robotu Handle‘ı tanıttı. Bugün ise Boston Dynamics, son robotları Yeni SpotMini‘nin çok yakında tanıtılacağını duyuran kısa bir video yayınladı.

2013’te Google X’in satın aldığı Boston Dynamics, çok uzun süre boyunca geliştirmeye aşamasında kalması ve kar elde etmeye başlayamamasıyla varoluşsal sorunlar yaşıyordu. Bir süredir de satmaya niyeti olduğunun sinyallerini veren Google, Haziran ayında Boston Dynamics’i Sofbank’e sattı. Robotik şirketi hali hazırda yaptığını devam ettirecek olsa da onlar için de yeni bir sayfa açılmış oldu. Softbank çatısı altında duyurdukları ilk robot da Yeni SpotMini oldu.

Boston Dynamics’in en yeni robotu

Yeni SpotMini, siyah sarı gövdesiyle şık ve sade bir imaj çiziyor. 24 saniyelik video, yeni robotun çok yakında tanıtılacağı ve takipte kalmamız gerektiğiniz söylüyor. Videonun tüm amacı da biraz daha heyecan yaratıp yeni SpotMini’nin çapraz açıdan diz çökerek çok daha geniş hareket alanına sahip olduğunun sinyalini veriyor. Birinci nesilden farkı ise gövdesinin üstünde bir kol bulunmaması. Ancak birinci nesilin açıklamalarında da robotun ham halinin 25 kilo, kol ile birlikte 30 kilo olduğu belirtiliyor. Bu da kolun çıkarılabilir olduğuna işaret ediyor.

Yeni SpotMini’nin teknik yetenekleri ve özellikleri henüz açıklanmadı. Birinci nesil, tamamen elektrikliydi ve 90 dakika pil ömrü vardı. Derinlik kamerası ve çok sayıda sensörle donanmış ve şu ana kadarki en sessiz robotlardan birisiydi. Yeni SpotMini’nin bu çıtayı yukarı taşıması yerinde bir beklenti olur. Ayrıca dış görüşünden de Boston Dynamics’in önceliğin ticari amaçlar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Görsel: Boston Dynamics