Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ne İş Olsa Yapan Robot Kol

Ne İş Olsa Yapan Robot Kol

Hitbot tarafından geliştirilen Z-Arm; çok yönlü ve ekonomik fiyatlı bir robotik kol.

Robotik teknoloji artık bilim kurgu filmlerinin dışına çıkıyor. Robotlar ve robotik kollar orkestra yönetiyor, müzik çalıyor, kolunu kaybetmiş insanlara umut oluyor ve daha pek çok şey yapıyor. Robotik kolların kullanım alanları genişledikçe insan hayatına daha somut etkiler yapacakları da muhakkak. Şu an için iş birliğine sahip robotik kolları günlük hayata katmak veya hobi ya da küçük işletmeler için kullanmak oldukça pahalı. Z-Arm ise bu alana daha ulaşılabilir bir alternatif kazandırmayı amaçlıyor.

Kickstarter üzerindeki kampanyası yakın zamanda başarıyla sonlanan Hitbot Z-Arm; 3B baskıdan kazımaya, tost pişirmekten montaja pek çok şeyi yapabilen, ekonomik fiyatlı mini robotik kol. Maker’lar, evde üretim yapanlar, endüstriyel tasarımcılar, marangozlar ve hobi meraklıları için eşsiz bir araç.

İnsan koluna benzer bir şekilde çalışan, eski tip mekanik kollara göre daha hızlı ve keskin SCARA (Selective Compliance Articulated Robot Arm-Seçici Uyumlu Montaj Robot Kolu), pratiklik ve geniş bir kullanım alanı sunuyor. Ancak, Z-Arm’dan önce SCARA pek ulaşılabilir bir teknoloji olmadığı gibi kullanıcı dostu da değildi. Hitbot tarafından geliştirilen Z-Arm; bu güçlü teknolojiyi evlere getiriyor.

Z-Arm, ister kişisel asistanınız gibi ister bir üretim hattı gibi isterseniz de işlevsel bir araç gibi çalışan, programlanabilir bir kol. Pahalı ve karmaşık robotik kolların aksine Z-Arm’ı herhangi bir iş için programlamak çok kolay ve programlama bilgisi gerektirmiyor. Sade tasarımlı, özel bir uygulama ile entegre çalışan sürücü ve hareket kontrolü sayesinde Z-Arm; sınırsız yeti sunuyor. Dilerseniz mobil uygulamayla dilerseniz bilgisayarınızdaki yazılımla veya özel görevler için API üzerinden kod yazarak kolu programlayabileceğiniz gibi kolu elle yönlendirerek dilediğiniz hareketi veya hareket serisini öğretmeniz de mümkün.

Hitbot Z-Arm, 3 koldan oluşuyor. İç kol dikey düzlemde ilerlerken orta kol yatayda 180 derece gidebiliyor. Dış/Ön kol ise 360 derece dönebiliyor. Üç kolun birleşimi yatay düzlemde 7,9 inç, dikeyde ise 8,3 inç’lik, oldukça geniş bir erişim alanı sağlıyor. Diğer teknik detaylara gelirsek Z-Arm; saniyede 430° derecelik bir hızla ve 0.02 mm keskinlikle çalışıyor. 2 kg ağırlık taşıma ve 400 m maksimum erişim sunuyor.  Tüm bunlar Z-Arm’ı piyasadaki en çok yönlü tüketici robotik kollarından biri yapmakla kalmıyor, fiyat/fayda dengesi açısından bakıldığında da öne çıkarıyor.

Sınırsız Kullanım Alanı

Z-Arm’ı kullanabileceğiniz alanlar saymakla bitmez. Şu an için 12 farklı başlık sunuyor: 3B baskı, elektronik matkap, elektronik tornavida, vakum emici, lazer kesici, elektromanyetik torna, lehimleyici, lehim pastası dağıtıcısı, pençe, vida dağıtıcısı, ışık ya da kamera için kullanılan görsel kit ve 4. eksen başlığı.

Kısacası Z-Arm’ın başlığını değiştirilerek 3b baskı, lazer kazıma, elektronik devre montajı, yazı, kesme, birbirini tekrar eden hareketler, ev işlerinde yardım, hatta bilgisayar oyunlarında size eşlik etmek gibi pek çok şeyi yapabiliyor. Üzerindeki kamerası görsel tanıma, düzenleme ve kategorizasyon gibi işlevler de kazandırıyor. Yumurta veya porselen gibi kırılgan objeleri bile kırmadan kaldırabilecek keskinliğe ve duyarlılığa sahip.

Tüm bunların yanı sıra Z-Arm, çoklu kullanımı da destekliyor. Daha karmaşık görevler için birden fazla Z-Arm programlanarak beraber çalışabiliyor ya da insanlarla iş birliği yapması sağlanabiliyor. Örneğin, bir insan Z-Arm’ın çalışma alanına girdiğinde hareketi algılayarak devreden çıkabiliyor. Bu da güvenliği artıran ve kazaları önlemeyi amaçlayan bir özellik.

Tasarım, yazılım ve robotik uzmanlarından oluşan Hitbot tarafından yaratılan Z-Arm, 2018’in Nisan ayında teslimata başlayacak.


Görsel: Kickstarter