Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Minik Ayaklarıyla Karınca Gibi Çalışan İnşaat Robotu

Minik Ayaklarıyla Karınca Gibi Çalışan İnşaat Robotu

Ivo Tedbury tarafından tasarlanan inşaat robotu iki ayağının üzerinde sevimli bir şekilde yürürken tuğlaları da hızlı bir şekilde yerleştiriyor.

Londra merkezli tasarımcı ve mimar Ivo Tedbury, robotiğin kendi ilgi alanıyla da kesiştiği noktada inşaatlarda kullanılabilecek bir robot tasarladı. Bu minik ve hünerli robot, tuğla gibi yükleri taşımak için tasarlanmış olsa da garip yürüyüşüyle de dikkat çekiyor.

Automated Architecture’da sistem tasarımcısı olarak çalışan Ivo Tedbury, sürdürülebilir ahşap evler inşa etmek için robotik ve otomasyon teknolojilerini kullanmayı amaçlıyor. Semblr adını verdiği robotu ise bu hedef doğrultusunda tasarımını gerçekleştirdiği bir proje. Robotların ve robotik kolların yenilikçi konut inşaatı yöntemlerinde ne şekilde kullanıldığını inceleyen tasarımcı, robotun prorotip ve test aşamalarından sonra uygulanabilirliği için de patent başvurusunda bulunuyor.

Dengede durmaya yardımcı olan ayaklar farklı arazi koşulları için de avantaj sunuyor

Robot, hareketinin her aşamasında kendi dengesini sağlamak için bacaklarını ve orta gövdesini kullanıyor. Klasik yük taşıma robotlarından tasarımsal açıdan farklılık gösterse de bu tasarımı sayesinde kendi ağrılığından çok daha yüksek parçaları taşıma kapasitesine sahip oluyor.

Tedbury’nin hazırladığı simülasyonda tuğlaları taşımak ve yerine yerleştirmek için gövdeye sabitlenmiş üçüncü bir ayak bulunuyor. Her iki ayak robotun arazi üzerinde uygun pozisyonda konumlanmasına yardımcı olurken tuğlalar programlanan noktalara birer birer bırakılıyor.

Bir çizgi film karakteri gibi yürüyen robotun hareketleri her ne kadar komik gibi gözükse de bu ayaklar merdiven gibi yükselen tuğlaların olduğu engebeli arazide ona esneklik sağlıyor. Hızlı bir şekilde hareket etmesine imkan tanıyor.

Ivo Tedbury Ivo Tedbury Ivo Tedbury

Görsel: Ivo Tedbury