Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güneş Enerjisiyle Çalışan Sahil Temizleme Robotu

Güneş Enerjisiyle Çalışan Sahil Temizleme Robotu

Plajlarda ve sahil şeritlerinde temizlik görevi üstlenebilen elektrikli robot BeBot, kumu eleyerek çöp parçalarını ayrıştırıyor.

Okyanuslarda ve denizlerde yüzen plastik atıkların en az üçte biri yeniden sahillere vuruyor. Bugün dünyanın en az insan müdahalesine maruz kalan kıyı şeritlerinde dahi bu atıklarla karşılaşmak mümkün. Sahil şeritlerinde ya da plajlarda karşımıza çıkan izmaritler, plastikler ve diğer atıklar kirlilik yaratmasının, turizmi ve yerel yönetimleri etkilemesinin yanı sıra çok daha büyük bir soruna yol açıyor. Çevresel bir tehdit oluşturan bu atıklar bölgedeki ekosistemi değiştiriyor.

İnsanların elleriyle bu kirliliği temizlemesi oldukça zor ve zaman alıcı bir süreç. Her ne kadar büyük araçlarla eleme işlemi yapılıyor olsa bile burada da kumsal erozyonunu tetikleyen, sahilin florasını ve faunasını bozan elekler kullanılıyor. Tahribat daha da artıyor. Kumdaki atıkları ayrıştırma sorunu için tasarlanmış BeBot isimli robot ise mekanik eleği sayesinde bu süreci hızlı ve kolay hale getiriyor.

bebot

BeBot, gözden kaçan küçük plastik atıkları toplamak için tasarlandı

Poralu Marine tarafından görevlendirilen robotik uzmanların tasarladığı BeBot, geri dönüştürülmüş ürünler sunan ve çevreye duyarlı projeler üreten sivil toplum kuruluşu 4ocean tarafından geliştirildi. BeBot, saatte 3 bin metrekarelik sahili temizleyebiliyor. Bu da neredeyse bir futbol sahasının yarısına denk bir alan demek. Uzaktan kontrol edilebiliyor ve yenilikçi palet sistemi sayesinde engebeli arazide kolaylıkla kullanılabiliyor. Gücünü üzerindeki güneş enerjisi panellerinden alan araç 10 santimetre derinliğe kadar olan çöpleri ayıklayıp haznesinde topluyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

4ocean (@4ocean)’in paylaştığı bir gönderi

Eski ambalaj parçalarından sigara izmaritlerine kadar bir santimetrekareden daha büyük her parçayı kovasında depoluyor. Bir santimetrekareden küçük parçalar derken her şeyden bahsediyoruz. Yani dolayısıyla minik deniz kabukları ve sahillerin diğer doğal parçaları da bu ayrışmada çöp kovasına gidebiliyor. Dolayısıyla kullanıcılar işlem bittikten sonra sahile geri bırakılabilecek doğal malzemeleri elle ayıklaması gerekiyor. Bununla birlikte geri dönüştürülebilir plastikler ve diğer çöpler de yine elle ayrıştırılmak zorunda. Yine de tüm bu süreci güneşin altında sadece insan gücü ile halletmekten daha hızlı bir çözüm olduğu söylenebilir.

Elektrikli robot, atık toplama haznesi ve paletli bölüm olmak üzere iki parça halinde bulunuyor ve bu iki parça ayrılabiliyor. Bu sayede motorun yer aldığı paletli bölüm, kumlu alanları düzeltmek, şezlong, sehpa hatta jet ski gibi eşyaları taşımak için kullanılabiliyor.

4ocean tarafından Florida sahillerinde test edilen robotlar yerel temizleme çabalarına yardımcı olmak amacıyla ilerleyen süreçte Hawaii’ye gönderilecek.

bebot bebot bebot

Görsel: 4ocean