Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Modern Teknolojinin Karanlık Tarafına Hicivli Bakış

Modern Teknolojinin Karanlık Tarafına Hicivli Bakış

Peter Huang’nın kısa filmi, sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılığını modern teknolojinin insanı alt eden taraflarına odaklanarak gösteriyor.

Çinli film yapımcısı Peter Huang, kariyerini film ve televizyon içeriği geliştiren bir yazar ve yaratıcı yönetmen olarak sürdürmesinin yanı sıra müzik videoları ve kısa filmleriyle birlikte yönetmenlik de yapıyor. Ödül alan müzik videolarının yanı sıra kısa filmlerinde izleyicinin ilgisini sürekli açık tutacak, düşündürecek ve bazen de tebessüm ettirecek konular sunuyor. Aslında en kısa özetiyle akıllı telefon bağımlılığının insanlar üzerinde bıraktığı etki olarak yorumlayabileceğimiz “5 Films About Technology” de tam olarak bu dürtüyü harekete geçiriyor. Black Mirror’ın hiciv yönü daha ağır basan hali olarak yorumlayabileceğimiz film, eski sosyalleşme biçimlerinin yerini tamamen devralmış sosyal medya uygulamalarına ve akıllı telefonlara odaklanıyor.

Teknolojinin tehlikeleri üzerine komik ama distopik bir bakış açısı

Birbirine bağlı 5 hikayeden oluşan kısa film modern teknolojinin kötü yönlerini gösteriyor. Herkesin başına gelebilecek gündelik hikayelerin yer aldığı filmdeki durumlardan en azından biri başınıza gelmiş ya da etrafınızdaki insanların yapmış olduğu olayları içeriyor. Hikayelerin bir bütün içinde olmasından öte kısa ve çarpıcı bir şekilde ilerlemesi hem tempoyu sürekli yüksek tutuyor hem de her karakterin durumunu hicivli bir şekilde tamamlamaya imkan tanıyor. Aynı zamanda temel bir sosyalleşme aracı olan akıllı telefonların bir yandan da insanları nasıl bireyselliğe ve yalnızlığa ittiğini de gösteriyor. Yani her yönüyle insanı çelişkide bırakan bir durum.

Film tabii ki “sosyal medya kötüdür” ya da “teknoloji insana aptalca şeyler yaptırır” gibi konuyu tek bir yönüyle ele alıp devrimci bir harekete soyunmuyor. Sadece artık hayatımızın merkezinde olan akıllı telefonlardan dolayı çevremizde olup biten olaylara ne denli kendimizi kapattığımızı net bir şekilde ifade ediyor.

Peter Huang kısa filmini diziye dönüştürdü

Kısa filmin uzun metrajlı uyarlaması üzerinde de çalışan Peter Huang, FXX’s Cake ile yaptığı iş birliği sonucu Nine Films About Technology ile senaryosunu bir adım daha ileriye taşıyor. Serüveni bir kısa filmden çıkararak diziye dönüştürüyor. Her biri 10 dakikalık mini dizilerde çapraz karakter kurgusu devam ederken bölümlerin her biri filmdekinden farklı olarak bağımsız ilerliyor. Serinin fragmanı ve ilk bölümü bağlantılar üzerinden izlenebiliyor.

Görsel: YouTube, Prague Shorts