Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yardıma İhtiyaç Duyan Hayvanlar İçin Konum Bazlı Uygulama: Helpimal

Yardıma İhtiyaç Duyan Hayvanlar İçin Konum Bazlı Uygulama: Helpimal

Sokak hayvanlarına en hızlı şekilde yardım ulaştırmayı hedefleyen konum bazlı uygulama Helpimal, yangında zarar gören ve yardıma ihtiyaç duyan hayvanlara ulaşmak için de kullanılabiliyor.

Türkiye’de 28 Temmuz’da Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan sonra farklı noktalarda artarak devam eden yangınlar hala sürüyor. 2 Ağustos itibariyle 30 farklı ilde 125 noktada çıkan yangınların bazıları kontrol altına alındı ya da söndürüldü. Ancak hala kontrol altına alma çalışmaları süren yangınlar da bulunuyor. Orman yangınları sadece ağaçları değil orman ekosisteminin içinde yer alan tüm canlıları ekiliyor. Yangınların meydana geldiği bölgelerdeki yaban hayvanlarının yaşam alanlarını kaybetmeleri bir yana yaralananlar ya da hayatlarını kaybedenler de oluyor.

Belediyelerin yanı sıra bölgedeki veterinerler de bireysel olarak yaralanan hayvanların yardımına koşuyor. Ayırca HAYTAP, Angels Farm Sanctuary gibi kurumlar hayvanların nakledilmesine yardımcı oluyor ve destekler sayesinde tedavilerini üstleniyor. Bu noktada ormandaki canlılara yardım ederken organize bir şekilde çalışmak ve iletişimde olmak da önem taşıyor. Tam da bu duruma çözüm olabilecek bir uygulama bulunuyor. Helpimal isimli uygulama; insanların, veterinerlerin ve diğer yardım eden kurumların birbirleri ile daha hızlı iletişim kurabilmesine destek olabilir.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Helpimal (@helpimal)’in paylaştığı bir gönderi

Yangında zarar gören hayvanları Helpimal üzerinden konum bazlı şekilde çevredeki kişilere bildirmek mümkün

Helpimal, temelde sokak hayvanlarına yardım etmek ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için yola çıkmış bir girişim. Hayvanlara en hızlı şekilde yardım ulaştırmayı hedefleyen konum bazlı çalışan uygulama aynı zamanda kullanıcıları günlük görevlerle harekete de geçiriyor ve daha fazla gönüllünün bir araya gelmesine yardımcı oluyor.

Eylül 2020’de İlker Kesici ve Ecesu Olgun’un sokakta yardıma muhtaç bir kediyi görmeleri ve çözüm üretememeleri sonucu ortaya çıkan fikir, Kasım 2020’de hayata geçirildi. 7 aylık süreç boyunca farklı STK’larla birlikte çalışarak 30 binden fazla kullanıcıya ulaştı. Yüzlerce canlının iyileşme ve yuva sürecine katkıda bulundu.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Helpimal (@helpimal)’in paylaştığı bir gönderi

Uygulama yapısı gereği afet bölgeleri için de büyük bir fırsat sunuyor. Helpimal sokak hayvanlarının yanı sıra yangın sonrası zarar gören canlıların imdadına koşmak isteyenlere yol gösterici oluyor. Yardıma ihtiyaç duyan hayvanlara daha kısa sürede ulaşılmasına ve gönüllü kişilerin daha kolay organize olmasına yardımcı oluyor.

Yangından zarar gören canlılar uygulama üzerinden konum bazlı olarak bildirilebiliyor. Yardım bildirimi oluşturmak isteyenler hangi durum hakkında yardımca ihtiyaç duyduklarını belirtiyor ve en az bir fotoğraf yüklüyor. İşlem tamamlandıktan sonra tüm bildirimler harita üzerinde gösteriliyor. Bu sayede hayvanlar için anlık dayanışma ağı oluşturulabiliyor.

Helpimal uygulaması Google Play veya App Store üzerinden indirilebiliyor.

Görsel: Helpimal