Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Arıların Umudu Olan NFT Koleksiyonu

Arıların Umudu Olan NFT Koleksiyonu

Le Petit Marseillais ve National Geographic Türkiye Dergisi iş birliğinde hayata geçirilen Beeing Hope projesinde 28 sanatçı arıları kurtarmak için güçlerini birleştiriyor.

İklim krizi artık geleceğin değil bugünün sorunu ve bu sorunu konuyla ilgili yazdığımız her haberlerde altını çizerek vurguluyoruz. 2021 yılında da hem ülkemizde hem de küresel ölçekteki çeşitli doğal afetlerde bu krizin artık hayatın merkezindeki bir sorun olduğunu gördük. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde günlerce süren orman yangınları büyük kayıplara yol açtı. Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 200 bin hektarlık orman yangınlardan dolayı yok oldu. 28 Temmuz ile 12 Ağustos tarihleri arasında sadece Muğla ve Antalya’da yanan ormanlık alan yaklaşık 124 bin hektar. Bu takribi olarak 174 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanın ormansızlaşması demek! Yangınlar ekolojik dengeyi bozarken bu zincirleme reaksiyon hayatın her alanını etkiliyor.

Ege ve Akdeniz kıyılarında meydana gelen orman yangınlarında en çok etkilenen sektörlerin başında çam balı üretimi geliyor. Türkiye bu alanda sadece bölgesinin değil dünyanın en kaliteli balını üreten ülkeler arasında yer alıyor. Çam balı üretiminin yaklaşık dörtte birinin gerçekleştiği Muğla ve çevresinde çıkan yangınlar arıcılar ve tabii ki arıların geleceği için büyük tehdit yarattı. Tabiattaki tozlaşmanın yüzde 85’inde katkı sağlayan arılar sadece bal üretimi için değil ekolojik dengenin korunmasında da büyük pay sahibi.

Beeing Hope NFT koleksiyonu ekosistemi yenilemeyi ve arıların yok oluşunu engellemeyi hedefliyor

Orman yangınlarından dolayı Türkiye’deki biyoçeşitlilik hiç olmadığı kadar tehdit altında. Sürdürülebilirlik odaklı vizyonuyla biyoçeşitliliği korumaya yönelik adımlar atan Le Petit Marseillais, National Geographic Türkiye Dergisi iş birliğinde büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlatarak bölgenin ekonomik ve kültürel geleceğini garanti altına almayı hedefliyor.

‘’Beeing Hope – Arılara Umut Ol” isimli proje sanatın ve teknolojinin gücünü kullanarak konu hakkında farkındalık yaratmanın peşinde. 28 sanatçının bir araya geldiği bu projede amaç zarar gören ekosistemi yenilemek, arıların yok oluşunu engellemek ve çam balı üretiminin devam etmesini sağlamak.

Sanatçıların tasarımlarının teknoloji ile buluştuğu nokta ise NFT’ler oluyor. Türkiye’nin ilk NFT multidisipliner sanat koleksiyonu olma özelliği taşıyan Beeing Hope, toplam 10.080 eserin yer alacağı koleksiyonla farklı sanat dallarındaki sanatçıları tek bir çatı altında birleştiriyor.

NFT projesi kapsamında Muğla’da yangından zarar gören bölgeyi keşfe çıkan, bu alanları adım adım gezen ve orada yaşayan insanlarla konuşma fırsatı yakalayan sanatçılar buradan aldıkları ilhamla eserlerini üretti. İllüstratörler, fotoğrafçılar, grafik tasarımcılar, heykeltıraşlar, animasyon ve ses sanatçılarının üretimiyle ortaya çıkan 10.080 eser nadirlik seviyesine göre gruplandırılıyor. Her sanatçının 360 eserle katıldığı seride eserlerin yüzde 8’i “nadir” ve daha yüksek değere sahip.

Umut varsa dönüşüm de mümkün

Yazının başında da belirttiğim gibi iklim krizi zincirleme bir reaksiyonla gezenimizdeki tüm sistemi yavaş yavaş değiştirmeye başlıyor. Beeing Hope, bu döngüyü kırmak ve tersine çevirmek için atılmış belki kökünden değişimi sağlayamayacak ama dönüşüm için büyük farkındalık yaratacak adımlardan biri.

NFT’lerin yaratabileceği sosyal faydaya da örnek teşkil olan proje arıları, arılar ekosistemi, ekosistemimiz de gezegenimizi kurtarabilir. 28 sanatçının 10.080 eseri bugün Türkiye saati ile 21:00’de beeinghope.io üzerinden satışa sunulacak. Daha önce Bigumigu’da işlerine yer verdiğimiz, fiziksel ve dijital etkinliklerde konuk olarak ağırladığımız isimlerin de yer aldığı 28 sanatçı hakkında bilgilere, seride yer alacak eserlere ve projenin arkasındaki ekibe de Beeing Hope için açılmış internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Projenin Instagram, Twitter hesaplarından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

Künye

Proje Sponsoru ve Reklamveren: Le Petit Marseillais
Proje Sahibi ve Proje Koordinasyonu: The Zero Point Project Stratejik Marka ve İletişim Danışmanlığı
Kreatif Ajans: Louder Istanbul
Medya Ajansı: Universal Mccann İstanbul
İçerik Partneri: Group Medya
NFT Kreatör Ekip Yönetimi & Kurumsal Kimlik Tasarımı: aha!works
Proje Akademik Danışmanları: Prof. Dr. Mehmet Emin Duru/Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Prof.Dr. Gülay Öztürk / Istanbul Ticaret Üniversitesi
Blockchain Danışmanı: Türker Balkar
Blockchain Developer: Eren Çelik

Görsel: The Zero Point Project