Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çin Çocukların Çevrim İçi Oyun Saatlerine Kısıtlama Getiriyor

Çin Çocukların Çevrim İçi Oyun Saatlerine Kısıtlama Getiriyor

Çin, çocukların ekran başındaki geçirdiği süreyi azaltmak için 18 yaşın altındaki kişilerin oyun oynama saatlerine kısıtlama getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün de 2018 yılından bu yana bir ruh sağlığı problemi ve davranış bozukluğu olarak gördüğü oyun bağımlılığı; kişisel, sosyal ve eğitim aktivitelerinin önüne geçtiği için bireyleri yalnızlaştırıyor, psikolojik sorunlara neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün akıl sağlığı ve madde bağımlılığı uzmanı Dr. Shekhar Saxena, küresel ölçekte yapılan bazı araştırmalarda vakaların günde 20 saate kadar oyun oynadığı bilgisini elde ettiklerini ve bu durumun kişinin diğer günlük işleri etkilediği paylaşıyor.

18 yaşından küçükler haftada sadece 3 saat çevrim içi oyun oynayabilecek

Özellikle Asya ülkelerinde durumun boyutu ciddiyetini korurken Çin teknoloji bağımlığıyla mücadele etmek yolunda yeni kurallar koyuyor, ebeveynler ve okullarla birlikte çalışarak çocukların çevrim içi oyun bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Bu kapsamda Ulusal Basın ve Yayın Müdürlüğü (NPPA) tarafından yapılan duyuruya göre 18 yaşın altındaki reşit olmayan kişilere oyun oynama sınırlandırılması getiriliyor.

çevrim içi oyun

1 Eylül’den itibaren geçerli olması beklenen karara göre 18 yaşın altındaki çocukların Cuma, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri sadece bir saat (saat 20:00 ile 21:00 arası) oyun oynamasına izin verilecek. Diğer günlerde internette video oyunları oynayamayacak. Yani kısıtlamayla birlikte 18 yaşının altındaki geçler haftada sadece 3 saat çevrim içi oyun oynayabilecek.

Bununla birlikte Çin hükümeti, oyun şirketlerinin oyunculardan kimlik bilgilerini istemelerini zorunlu tutuyor. Bu sayede 18 yaşının altındaki oyuncuların oyun süresinin takip edilmesi hedefleniyor. Tencent oyun şirketi geçtiğimiz ay devletin getirmiş olduğu bu zorunluluğu Honour of Kings adlı oyun için uygulamaya koyduklarını belirtti.

Düzenlemenin amacı ise çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığını etkin bir şekilde korumak olarak açıklandı. Düzenlemeyle birlikte çevrim içi oyun şirketleri için denetim sıklığının artırılacağı bilgisi paylaşıldı.

Çin’in oyun bağımlılığıyla ilgili ilk kısıtlaması bu değil

Yeni kısıtlama Alibaba, NetEase ve Tencent gibi Çin’in teknoloji devlerine yönelik kapsamlı uygulamalarla aynı döneme denk geliyor. Yayınlanan yeni kurallar Çin’deki büyük teknoloji şirketlerini tedirgin ederken hisselerinde de keskin bir düşüş yaşandı.

Çin hükümeti geçmişte de gençlerde bağımlılık ve göz bozukluğu yaptığı için reşit olmayan kişiler için kısıtlamalar yapmıştı. Hükümet 2019 yılında 18 yaşından küçüklerin hafta içi sadece 90 dakika oyun oynayabileceklerini açıklarken akşam saat 10’dan sabah 8’e kadar oyun oynamayı bırakmaları gerektiğini açıklamıştı. Buna ek olarak 2018 yılında da yaklaşık 9 ay boyunca video oyunlarının yayınlanması için gereken onayı vermemişti.

Teknoloji ve internet günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş olsa da bu aktiveteler günlük yaşantımızı etkileyecek boyuta geldiğinde bir bağımlığa dönüşüyor. Oyun bağımlılığı da teknoloji veya sosyal medya bağımlığı gibi kişilerin günlük işlerini yapmasını engelleyebiliyor. Çin’deki birçok ebeveyn karardan memnuniyetlerini dile getirirken ülkenin en büyük sosyal medya platformlarından biri olan Weibo’da uygulamayı mantıksız ve keyfi bulanlar seslerini yükseltiyor. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir? 18 yaşından küçük oyuncuların oyun denetimi sadece ebeveynlerine mi ait olmalı yoksa bu konuda hükümetler de söz sahibi olabilir mi?

Görsel: Alex Haney, Stillness InMotion, Kelly Sikkema, Kelly Sikkema on Unsplash