Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Instagram Sizi Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtarmak İstiyor

Instagram Sizi Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtarmak İstiyor

Facebook ailesi, Instagram başta olmak üzere uygulama üzerinde harcadığımız zamanı takip ve kontrol edebileceğimiz yeni araçlar yayınlamaya hazırlanıyor.

Akıllı telefonlarla olan ilişkimiz seneler içinde çok değişti. Hayatımızı iyileştiren, yaşam kalitemizi yükselten ve daha fazla bilgiye daha kısa sürede ulaşmamızı sağlayan cihazlar iken bir anda kendimizi onların esiri olarak bulduk. Phubbing diye bir kavram girdi hayatımıza ve sosyal ortamlarda telefona bakmak ve bakmamak bir duruş haline geldi. Ve telefonlara o kadar fazla zaman ayırır olduk ki sosyal medya bağımlılığımızın hayatımızdan ne kadar zaman çaldığını önemsemez olduk.

Sosyal medya bağımlılığı dört bir yanımızı sardıktan sonra ise teknoloji devleri bu konuda birer birer adım atmaya başladı. Önce Google I/O 2018‘de, ardından Apple WWDC 2018‘de işletim sistemlerinin yeni versiyonlarında uygulamalara ayrılan vakitleri ölçerek dijital sağlık kavramını hayatımıza soktu. Facebook da bu trendi takip eden bir diğer dev oldu. 1 Ağustos’ta yapılan açıklamayla Facebook ve alt şirketi Instagram üzerinde harcanan zamanı takip eden yeni araçlar duyuruldu.

Çünkü teknoloji devleri bizi önemsiyor

Google ve Apple’ın bu adımları telefonlarımızla olan tüm ilişkimizi gözden geçirmemize sebep olabilecek güçte. Ne de olsa tüm uygulamalara hükmedebiliyorlar. Facebook ise geri kalmamak için kendi ürünlerine bunu yansıtıyor. Fiziksel bir ürünü olmadığı için büyük çaplı hareket edemese de o da bizi önemsediğini göstermek istiyor. Ve işletim sistemlerinden önce kendi platformlarında bunu hayata geçirmesi belki de bizlere bir ısınma turu gibi gelecek.

Facebook ve Instagram’da kullanılabilecek olan yeni araçlar arasında, aktivite panosu, günlük hatırlatma ve bildirimleri sınırlama bulunuyor. Bu araçlara ulaşmak içinse her iki uygulamanın ayarlar menüsüne gitmek yeterli oluyor. Instagram üzerinde Your Activity, Facebook’ta ise Your Time on Facebook menüsünden erişilebiliyor. Bu menülerde uygulamaya harcanan zaman, günlük kullanım limiti için hatırlatma kurma ve bu limit aşıldığında bilgi verme gibi ayarlar yapılıyor. Ayrıca bildirim ayarları menüsünden de bildirimlerin sıklığı belirli zaman aralığı süresinde kapatılabiliyor. Facebook, uygulama içinde geçirilen süreyi tanımlarken sınırlama, kontrol etme gibi kelimeler yerine hatırlatmayı tercih etmesi de tesadüf olmasa gerek.

Bu araçlar çok yakında Facebook ve Instagram’da yayınlanması planlanıyor.

Görsel: Facebook, rawpixel