Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Robot Dünyasındaki Gelişmeler [Bigumigu’da 2022]

Robot Dünyasındaki Gelişmeler [Bigumigu’da 2022]

Bigumigu’da 2022 yılını özetliyoruz: Robotlarla ilgili etik tartışmalar, yeni yetenekler kazanan popüler robotlar, farklı sektörler için geliştirilen robotlar.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında öne çıkanları belirledik. Bigumigu’da 2022’nin öne çıkan konularını derlemelerimizde görebilirsiniz. Bu derlemede, robotlarla ilgili yeniliklere yer vereceğiz.

“Distopyalar gerçeğe mi dönüşüyor?” dedirten ilginç ve zor bir dönemden geçiyoruz. Teknoloji de etik açıdan sorgulama imkanı tanımayan bir hızda ilerleyerek endişeleri artırıyor. Şaşırtıcı yeteneklere sahip yapay zekalı robotlar günlük yaşamımızın bir parçası olmak üzere. Peki bu robotlar insanların işini elinden mi alacak? Kötü amaçlı olarak kullanılırlarsa neler olabilir? Tüm bunlar artık uzak geleceğin sorunları değil, tam olarak bugünün endişe verici problemleri arasında. Öte yandan robotların insanlığa önemli hizmetleri olabileceği ve hayatı kolaylaştırabilecekleri de yadsınamaz gerçekler. Örneğin işçilerin ya da sağlık çalışanlarının sağlığını tehlikeye atacak görevlerde, robotların devreye sokulup duruma uzaktan müdahale edilmesi; engelli insanların robotların desteğiyle daha özgür bir yaşam sürebilmesi gibi olumlu etkileri sayabiliriz. Şimdi hep birlikte bu yılki gelişmelere yakından bakalım.

Robot Şirketlerinden Silahlı Robotlara Karşı Açık Mektup

Boston Dynamics’in de aralarında olduğu bir grup teknoloji şirketi, silahlı robot üretimine karşı çıkan bir açık mektup yayınladı. Açık mektupla, katil robotların yayılmasını önlemek amacıyla makinelerini “silahlandırmama” taahhüdünde bulundular. Hatta sektöre ve kullanıcılara da aynı yaklaşımı ortaya koymaları için çağrıda bulundular. Bu noktaya nasıl ve hangi gelişmelerin ardından gelindiğini merak ediyorsanız, şu habere göz atabilirsiniz.


Çölü Yeşertebilecek Minik Robot

Otonom robot A’seedbot; sensörlerle donatılmış hareketli kafası, minik ayakları ve tepesindeki güneş panelleriyle arazide tek başına dolaşıp uygun alanlara tohum ekimi yapabiliyor. Çiftçilere, kuraklıkla mücadele eden devlet kurumlarına ya da iklim sorunlarıyla bireysel olarak mücadele eden kişilere yardımcı olmak için tasarlanmış. Bu mini robutun yapabileceklerini üç bölüme ayırabiliriz. Görme, konum belirleme ve ekim işlemini gerçekleştirme. A’seedbot, verimli topraklar aramak için çölde ufak gezintiler yapabiliyor. Terk edilmiş alanların ekim için uygun olup olmayacağını raporluyor.


New York’ta Yaşlıların Evlerine Yalnızlık Hissini Azaltan Robotlar Yerleştirilecek

New York’un yaşlanmadan sorumlu birimi NYSOFA, eyaletteki 800’ü aşkın yaşlı bireyin evine ElliQ isimli sosyal robotun yerleştirileceğini açıkladı. New York’un yaşlanmadan sorumlu birimi New York State Office for the Aging (NYSOFA), eyaletteki yaşlı bireylerin yalnızlık duygularını hafifletmek ve onları desteklemek için proaktif bakım robotu ElliQ’yu devreye sokmaya karar verdi. Yetkililer basın bülteninde 2017’de US Surgeon General tarafından paylaşılan bir rapora yer vermiş. Bu rapora göre sosyal izolasyonun Medicare’e (ulusal sağlık sigortası programı) yıllık maliyeti 6,7 milyar dolar. Yalnızlığın sağlık üzerindeki sonuçlarının günde yaklaşık bir paket sigara içmek kadar kötü olabileceğine de dikkat çekilmiş.


Merdiven Çıkabilen İki Tekerlekli Otonom Robot

İki tekerleğiyle hızlı yol katedebilen ve merdivenleri çıkabilen Ascento Pro, kamera ve LiDAR sensörleri sayesinde otonom sürüş özelliği kazanıyor. Şirket bu robotu teslimat, gözetim, denetim arama kurtarma ve inceleme gibi görevler için geliştiriyor. Görünüş itibarıyla tekerlekli sandalyeye benzeyen Ascento Pro, standart tekerlekli sandalyeleri özelleştirmek için de geliştirilebilir yapıya sahip. Hareket kabiliyetini ve LiDAR sensörlerini de düşününce Ascento Pro’nun hastane laboratuvarlarından posta dağıtımına, yemek sipariş tesliminden büyük depo alanlarında yük taşımaya kadar pek çok görevi yerine getirebilir.


HP’den İnşaat Sahasına Plan Basan Otonom Robot

HP’nin yeni otonom yazıcı robotu SitePrint, inşaat planlarını inşaat alanına basarak işleri hızlandırıyor. Bir proje onaylandıktan ve inşaata başlamak üzere saha temizlendikten sonra, inşaat ekibinin boyutları doğru olarak elde etmek için yüksek doğrulukta ölçüm araçları kullanarak zeminde ölçüm yapması gerekiyor. Bu ölçümlerin amacı, projede yer alan yerleşim planlarını şantiyeye aktarmak ve her şeyin inşa edilmesi gereken yeri projedeki ölçülere uygun olarak detaylandırmak. Bu sürecin tamamlanması oldukça uzun zaman – kimi zaman haftalar – alabiliyor. İşte SitePrint, bu noktada devreye girerek işleri hızlandırıyor. Robot, inşaat sahasında rahatlıkla gezinebiliyor ve planları zemine ölçülere uygun olarak basabiliyor. Yapılan testlerde 7 saatlik işi, 7 dakikada tamamladığı görülmüş.


Meyveleri Zedelemeden Toplayan Robotlar

Summer Berry Company, Avrupa genelinde yaşanan mevsimlik işçi sıkıntısı ve ahududu hasadının zorluğu nedeniyle özel hasat robotları kullanmaya başladı. Bu robotların hikayesi, hem istihdam hem de göç konusunda geleceğe dair öngörülerinizi güçlendirecek türden.


Dans Zamanı Bitti Haydi İş Başına

Boston Dynamics, estetik ve karmaşık koreografiyle akıllarda kalan Spot’a eklediği yeni özellikler ve güncellemelerle birlikte dört ayaklı robotun dans etmekten çok daha fazlasını yaptığını da esprili bir şekilde hatırlattı. Gelen son güncellemelerle birlikte Spot’lar artık operatörlerine renkli görüntüler iletebiliyor. 5 kamerası sayesinde çevresini 3B haritalandırabiliyor, daha derin ve keskin görüntüler sunabiliyor. Kızılötesi kameralar taramalar için kullanılıyor ve kameralar sayesinde arazi alanındaki hava basıncı gibi göstergeler okunup işlenebiliyor.


Garson Robot Görev Başında

Bear Robotics’in Servi isimli otonom servis robotu, restoranların en çalışkan elamanı olmak için tasarlandı. Pandeminin restoranların iş yapma şeklini değiştirmesi işverenler kadar çalışanları da etkileyen bir durumdu. Zorunlu kapanmalar sonrası yeniden canlanmaya çalışan sektör, çalışan bulma konusunda da sıkıntı yaşadı. Tam da bu dönemde piyasada olan Servi bazı restoran sahipleri için hızlı bir çözüm oldu.


Minik Ayaklarıyla Karınca Gibi Çalışan İnşaat Robotu

Ivo Tedbury tarafından tasarlanan inşaat robotu iki ayağının üzerinde sevimli bir şekilde yürürken tuğlaları da hızlı bir şekilde yerleştiriyor. Robot, hareketinin her aşamasında kendi dengesini sağlamak için bacaklarını ve orta gövdesini kullanıyor. Klasik yük taşıma robotlarından tasarımsal açıdan farklılık gösterse de bu tasarımı sayesinde kendi ağrılığından çok daha yüksek parçaları taşıma kapasitesine sahip oluyor.

Görsel: Global Grad Show