Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çölü Yeşertebilecek Minik Robot

Çölü Yeşertebilecek Minik Robot

Otonom robot A'seedbot; sensörlerle donatılmış hareketli kafası, minik ayakları ve tepesindeki güneş panelleriyle arazide tek başına dolaşıp uygun alanlara tohum ekimi yapabiliyor.

Çölleşme ve kuraklık; iklim değişikliği, madencilik faaliyetleri, hatalı tarım uygulamaları ya da araziyi aşırı kullanmaktan kaynaklı durumlardan ötürü küresel ölçekte her insan için bir sorun. Kara alanlarının yüzde 25’ini etkileyen bu durum yetersiz beslenmeye, gıda kıtlığına ve zorunlu göçe mecbur bırakacak düzeye geçiyor. Çöl topraklarını yemyeşil bir araziye dönüştürecek kapasiteye sahip minik bir robot hepimizi etkileyen bu sosyal ve çevresel soruna çözüm olabilir.

Dubai Tasarım ve İnovasyon Enstitüsü’nden Mazyar Etehadi’nin mezuniyet projesi olan A’seedbot; minik bacakları, Wall-E’ye benzeyen sevimli gözleri, üzerindeki güneş panelleri ve sensörleriyle çiftçilere, kuraklıkla mücadele eden devlet kurumlarına ya da iklim sorunlarıyla bireysel olarak mücadele eden kişilere yardımcı olmak için tasarlandı.

A’seedbot çölde vaha yaratma görevinde

Bu mini robutun yapabileceklerini üç bölüme ayırabiliriz. Görme, konum belirleme ve ekim işlemini gerçekleştirme. A’seedbot, verimli topraklar aramak için çölde ufak gezintiler yapabiliyor. Terk edilmiş alanların ekim için uygun olup olmayacağını raporluyor.

Yaklaşık 20 santimetre boyutlarındaki minik robot gün boyunca üzerindeki güneş panelleri sayesinde kendini şarj ediyor. Güneş battıktan sonra ise araziye çıkıp verimli alanları tespit ediyor. Hareketli kafası doğru bölgeyi seçmek için ona esneklik sağlarken mesafe sensörü ve yerleşik çarpışma önleme sistemi sayesinde robot kendi başına hareket edebiliyor. Bu yerleşik sistemler sayesinde hangi alanın verimli olduğunu gösteren istatistiksel veriler de kullanıcıya rapor olarak gönderiliyor.

a'seedbot

A’seedbot, sensörlerden elde edilen verileri kullanılarak ekim yapılabilecek alanları tespit ettikten sonra bir sonraki aşamaya geçiyor. Otonom robotun 3B baskılı bacakları 5 kilometrelik bir alanda bağımsız hareket edebiliyor. Tohumları ekmek için ise doğru nem seviyesini bulana kadar bu bacakları kumu kazımak için kullanıyor. Gözlerinden birine yerleştirilmiş nem seviyesini algılayan sensörler bu noktada minik robotun yardımcısı oluyor. Doğru seviyeye geldiğinde tohum ekimini gerçekleştiriyor.

a'seedbot

Bu noktada insana kalan tek görev robotu tohumlarla yeniden doldurmak ve arazi koşullarını ekim sonrası takip etmek. Robot da tohum ekim aşamasından sonra ekim yaptığı araziyi kontrole giderek bu noktada insana düşen görevleri hafifletmiş oluyor.

Üniversite mezunlarının katıldığı, sosyal etki ve yenilikler aracılığıyla küresel sorunları çözmeye odaklanan projelerin yer aldığı Global Grad Show’da gösterilen A’seedbot için geliştirmeleri sürdüren tasarımcı Mazyar Etehadi, ürününün ticari kullanımı için de partnerler aramaya devem ediyor.

a'seedbot

Görsel: Global Grad Show