Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Arılara Barınak Olan Çok Amaçlı Tuğlalar

Arılara Barınak Olan Çok Amaçlı Tuğlalar

Green&Blue, hem yapı malzemesi hem de yalnız arılara barınak olabilen "Bee Brick" isimli çok amaçlı bir tuğla tasarladı.

Arıların ekosistem için ne kadar önemli olduğu konusunda artık birçok insan bilinçlendi. Dolayısıyla arıları korumaya yönelik çözümler de sıklaştı. Örneğin ​​Utrecht’te 300’den fazla otobüs durağına yeşil çatı eklendi ve böylece arılara şehir içinde yeni yaşam alanları sunuldu. Arıların aç kalmaması için tasarlanan yapay çiçekler ve modüler arı kovanları da yine bu türden projelerdendi. Tasarım stüdyosu Green&Blue da Bee Brick (arı tuğlası) isimli tasarımıyla bu kervana katılıyor.

Yeryüzündeki gıdanın yaklaşık üçte birinin tozlaşmasını “yalnız arılara” borçluyuz

İngiltere’nin Cornwall bölgesinde çalışmalarını yürüten Green&Blue, Bee Brick isimli delikli tuğla ile özellikle yalnız arılar – sürü oluşturmayan ve saldırgan olmayan arılardır – olarak sınıflandırılan minik dostlarımızı korumayı hedefliyor. Her tuğla, çeşitli boyutlarda açıklıklara sahip. Herhangi bir dış cephe duvarına veya bahçeye hoş bir dokunuş katarken, arılar için de konforlu bir yuva işlevi görüyorlar.

Brighton ve Hove Şehri’nin kabul ettiği yakın tarihli bir şehir planlama yasasına göre, beş metrenin üzerindeki tüm yeni binalarda arı tuğlalarının yanı sıra kuş yuvalama kutuları içermesi bulunması zorunlu hale gelmişti. Görünüşe göre bu çok amaçlı tuğlalar Brighton ve Hove tarafından onaylanmış hatta bir bakıma yeni yasayı şekillendirmiş.

Green&Blue’nun arı tuğlaları normal tuğlalarla aynı boyutta ancak yalnız arıların yuva yapma stiline uygun olarak bir dizi dar açıklığı birleştiriyor. Geri kazanılmış betondan yapılmış tuğlanın sıradan bir tuğla kadar sağlam olduğu vurgulanmış. Arıların yumurtalarını bırakabilecekleri, girişi çamur veya çiğnenmiş bitki örtüsü ile kapatabilecekleri çeşitli boyutlarda kalıplanmış oyuklara sahip. Tuğla, kırmızı duvarcı veya yaprak kesen arılar gibi oğul vermeyen arılar için şık bir yuvalama alanı sağlıyor. Herhangi bir arı dostu bahçede veya binada anlamlı bir tasarım ifadesi olarak orada yaşayanların felsefesini yansıtıyor.

Bu tuğlaların temel amacı; hastalık, habitat kaybı ve iklim değişikliği nedeniyle nüfusu azalan arıların kurtarılmasına yardımcı olmak. Yeryüzündeki gıdanın yaklaşık üçte birinin tozlaşmasını yalnız arılar sağlıyor. Dolayısıyla bu arılar; ekosistemimizin, özellikle de insanlığın devamının hayati bir parçası.

Yukarıda da belirttiğim gibi yalnız arılar saldırgan olmadıklarından ve onlara kaba davranmadığınız sürece sizi sokmayacaklarından, evcil hayvanlarınız ve çocuklarınız için endişelenmenize gerek kalmadan onlara yuva sunabilirsiniz. Bee Brick 30 Euro fiyatla Green&Blue’nun internet mağazasında satışa sunulmuş. Henüz bir Bee Brick’iniz yoksa veya almayı düşünmüyorsanuz bile, yalnız arılara ekstra özen göstermeniz yeterli. Bahçenize ya da balkonunuza gelen bu canlılardan korkmak veya onları öldürmeye çalışmak yerine, çocuklarınızın ve kendinizin geleceği için korumanız gerekiyor. Aksi halde gıda krizi başta olmak üzere pek çok sorunla karşılacağınız. En kötüsü de dünyayı güzelleştiren bu minik canların nesli tükenecek.

Görsel: Green&Blue