Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Otobüs Durakları Arı Duraklarına Dönüştü

Otobüs Durakları Arı Duraklarına Dönüştü

Utrecht'te 300’den fazla otobüs durağına yeşil çatı eklendi ve böylece arılara şehir içinde yeni yaşam alanları sunuldu.

Arıların yok olmasının insanlar için ne denli büyük bir tehlike yarattığını artık pek çoğumuz biliyoruz. Minicik gövdelerinin aksine ekosistem açısından devasa öneme sahip bu canlılar, her şeyden önce tozlaşma açısından büyük önem taşıyor. Yok olmaları, insanlar için yeterli gıdanın yetişmemesi anlamına geliyor. Bu nedenle arıların neslinin tükenmesi, başta gıda krizi ve göç krizi gibi olmak üzere pek çok distopik senaryonun gerçeğe dönüşmesine yol açabilir. Hâl böyleyken, arı nüfusunu artırmayı amaçlayan bilimsel ve tasarımsal çözümler de hızla artıyor. Yapay çiçeklerle arıları besleyen Food for Buzz ya da 3B baskı robot çiçeklerden oluşan Synthetic Polleniser gibi projeler, en etkileyici örnekler arasında. Hollanda’da ise Utrecht Belediyesi soruna resmi olarak el atmış. 300’den fazla otobüs durağına yeşil çatı ekleyen belediye, arılara şehir içinde yeni yaşam alanları yaratmış.

Utrecht, daha fazla yeşil çatı için tüm bölge sakinlerini teşvik ediyor

Hollanda’nın en büyük dördüncü şehri olan Utrecht’te; 316 otobüs durağına sukulentlerle kaplı yeşil çatılar, LED aydınlatmalar ve bambu sıralar eklenmiş. Duraklardaki yeşil çatılar, farklı türler için yeni bir yaşam alanı yaratarak kentin biyolojik çeşitliliğini destekliyor. Çatılar aynı zamanda yağmur suyunu saklıyor ve ince tozları tutarak hava kirliliğinin etkisini azaltıyor. Yeşil çatılar, çok az bakım gerektiren ancak çiçeklerini bal arılarını ve yaban arılarının çok sevdiği sedum (dam koruğu) türünde bitkilerden oluşuyor.

Utrecht Belediyesi, bölge sakinlerini de değişime ortak olmaya teşvik ediyor. Bunun için de çatılarını yeşil çatılara dönüştürmek isteyenlere finansman sağlayarak destek oluyor. Böylece arıların kentte hayatta kalabilmesi için daha da fazla alan yaratılmış oluyor.

Utrecht sakinleri yeşil duraklardan duydukları memnuniyeti ve gururu sosyal medya paylaşımlarıyla ifade etmişler.

Eleştiriler de gecikmedi

Öte yandan çarpıcı eleştiriler de gelmiş. Örneğin Simon Waters “Onların yaşam alanlarını mahvediyoruz ve sonra da onlara da otobüs duraklarının üzerinde minicik alanlar armağan ediyoruz. Gelmiş geçmiş en cömert türüz değil mi?” şeklindeki yorumuyla pek çoğumuzun aklından geçenlere tercüman olmuş.

Bir diğer merak konusu da arı sokmasına alerjisi olan insanlar için bu durakların tehlike yaratıp yaratmadığı…

Yeşil otobüs durakları, Utrecht’in çevreyi korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek adına aldığı önlemlerden yalnızca bir tanesi. Şehir, 2 yıl önce dünyanın en büyük kapalı bisiklet otoparkını inşa ederek yine tüm dünyanın dikkatini üzerine çekmişti. Utrecht, 2028 yılına kadar tamamen karbon-nötr taşımacılığa sahip olmayı hedefliyor. Belediye, bu yılın sonuna kadar otobüs filolarına 55 adet elektrikli otobüs ekleyecek. Ayrıca şehrin bisiklet yollarının onarımına büyük yatırım yapılmış ve 2020’de yenilikçi bir deney yapılması planlanıyor. Bu deneyle bisiklet yollarına yerleştirilen güneş panellerinden ne derece verim alınacağı test edilecek. Deneyin sonucuna göre daha fazla bisiklet yoluna güneş paneli yerleştirilecek.


Görsel: Twitter
Manşet görseli düzenlenmiştir.