Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Engelli Bireyler için Cinsel Haz Yardım Seti: Ripple

Engelli Bireyler için Cinsel Haz Yardım Seti: Ripple

Hsin-Jou Huang, Szu-Ying Lai ve Chia-Ning Hsu fizyolojik engelli bireylerin cinsel ihtiyaçlarını kimseye ihtiyaç duymadan yaşamasını sağlayan Ripple isimli set geliştirdi.

Tasarımcı Hsin-Jou Huang, Szu-Ying Lai ve Chia-Ning Hsu engelli bireylerin cinsel gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olacak bir takım geliştirdi. Üç parçadan oluşan araç kıyafet, maske ve bir de uzaktan kumanda içeriyor. Ripple olarak adlandırılan cinsel haz yardım seti, günlük işlerini fonksiyonel kısıtlamalar sebebiyle gerçekleştiremeyen ve bu ihtiyaçların giderilmesi için bir yardımcıya ihtiyaç duyan bireyler için hazırlandı.

Ripple sahip olduğu 3 parçalık donanım sayesinde kişinin dokunma, görme, ses ve koku gibi duyuları harekete geçirebiliyor. Yastıklı ve şişirilebilir gövdeyi tamamen saran bir elbise, kulaklıkla birlikte işlev gösteren ve aynı zamanda feromonları harekete geçiren bir göz maskesi ve elbisenin kontrolünü sağlayan bir uzaktan kumanda seti oluşturuyor.

Tasarımcılar bu fikri geliştirmedeki amaçlarının kendi gündelik işlerini halletmede zorlanan fiziksel engeli bulunan bireyler olduğunu söylüyor. Taiwan’da aile içindeki insanlar ailede engeli bulunan bireyin hasta bakıcısı olduğu için tüm gereksinimler o insan vasıtasıyla sağlanıyor. Bu da fizyolojik engeli bulunan bireylerin cinsel hayatlarında zorlanmasına ve utandığı için bu gereksinimi bastırmasına yol açıyor.

Ripple, tam gizlilik sağlayabildiği için engelli kişilerin bu durumun üstesinden gelmesine yardımcı oluyor. Ürün giyilme ve çıkarma işlemi dışında kişiye tamamen yalnız kalabileceği bir alan sağlamış oluyor.

Ripple bireylerin mahremiyetinin korunmasına yardımcı oluyor

Huang, Lai ve Hsu, geliştirdikleri ürünün sadece engeli olan bireylere yardım etmekle kalmadığını aynı zamanda kamuoyunda engelli bireylerin cinsel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda ekstra bir farkındalık yaratacağına inanıyor. Böylelikle bu ve benzeri ürünlerin çeşitleneceğini umuyor. “Engellilerin cinsel ihtiyaçlarını karşılama hakkı göz ardı ediliyor ve Taiwan’ın bazı bölgelerinde bu konu tabu olarak kabul görülüyor. Ülkenin muhafazakar sosyal atmosferinden ötürü aile içerisinde engeli olan birey cinsiyet hakkı konusunda ayrımcılığa maruz kalıyor.” diye ekliyor.

Ripple, bireylerin mahremiyetini korunmasını sağlarken hasta bakıcı insanın durum içerisindeki katılımını minimum düzeye çekiyor. Dolayısıyla engelli bireylerin de bir tabu olarak kafasına yerleştirdiği cinsellik konusu normalleşmiş oluyor. Ürün hasta bakıcı tarafından giydirildikten sonra artık ona ihtiyaç kalmıyor. Göğsü saran hava yastıklı ve ısıtmalı kıyafet insan dokunuşu taklidi gerçekleştirerek vücudun çeşitli bölgelerine baskı uyguluyor. Cihaz kadın ve erkeklerin cinsel ihtiyaçlarına göre baskıyı belirli bölgelerde gerçekleştiriyor. Göz maskesi sayesinde bireyin yaşadığı deneyim arttırılıyor. Maske, dış dünyadan gelecek rahatsız edici her türlü ışığı etkiliyor. Maskeye eşlik eden kulaklık vasıtasıyla ASMR sesleri çalarak kişinin gevşemesine ve rahatlamasına yardımcı oluyor. son olarak maskeden salgılanan feromonlar stresi azaltmaya yardımcı olurken cinsel uyarılmaya yardımcı oluyor. Uzaktan kumandayı kullanan birey hava yastıklarını kontrol eder ve hangi hızda çalışmasını istediğini bu kumanda üzerinden ayarlar.

Bedeni saran kıyafet, orgazm sonrasında sarılma hissini taklit etmek amacıyla şişer ve ısınır. Bu orgazm yaşayan kullanıcıya güven hissi sağlamasının yanında yaşadığı cinsel deneyimin tamamlamasına yardımcı olur. Ripple, tüm bu süreç yaşanırken fizyolojik bireyin yalnız başına kalmasına yardımcı olduğu için bireylerin başka insanlara ihtiyaç duymadan gereksinimlerini karşılamasına olanak sağlar.

Görsel: dezeen