Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yunanistan Yüzlerce Plajı Engelli Bireyler için Yeniliyor

Yunanistan Yüzlerce Plajı Engelli Bireyler için Yeniliyor

Yunanistan yüzlerce plajı, tekerlekli sandalye kullanan insanların kimseden yardım almadan denize erişebileceği şekilde yeniliyor.

Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak adına daha önce pek gündeme gelmeyen çalışmalara şahit oluyoruz. Engelleri aşan oyun kontrol cihazlarından cinsel yaşamı iyileştirmeye yönelik tasarımlara uzanan bu yeniliklere buradan göz atabilirsiniz. Yunanistan ise plajlarını tekerlikli sandalye kullanan insanlara uygun hale getirerek tüm dünyaya örnek oluyor.

Sahiller doğayla yakınlaşabildiğimiz ender alanlardan. Sağlık açısından pek çok faydası olan güneşlenmek ve yüzmek gibi aktiviteler, aslında en çok engelli bireylerin faydalanması gereken şeyler. Ne yazık ki bu alanlarda en az konfora sahip olanlar ve hatta kimi zaman bu alanlara erişemeyenler de engelli insanlar.

tekerlekli sandalye plaj

147 plaj yenilendi, toplam hedef 287 plajı yenilemek

Yunanistan sahilleri herkes için keyifli hale getirmek için elinden geleni yapıyor. Ülke, Avrupa Birliği’nin desteğiyle 287 plaja tekerlekli sandalye erişimini sağlamak üzere 15 milyon € bütçe ayırdı. Bugüne kadar 147 tanesi, yardımsız deniz erişimine izin verecek şekilde yenilenmiş.

Hükümet sahilleri; fiziksel engelli kullanıcıları yüzmeye teşvik eden, Yunan tasarımı bir sabit ray mekanizması olan Seatrac ile donatıyor.

Yaşlılar, hamileler ve geçici sakatlık yaşayanlar da faydalanıyor

Seatrac sistemini kullanmak isteyenler, kendi sandalyesinden Seatrac sandalyesine geçiş yapıyor. Kullanıcı kontrol cihazındaki düğmeye bastığında Seatrac’in sandalyesi raylı sistem üzerinde ilerleyerek kullanıcıyı denize doğru götürüyor.

Seatrac’i kullanmak tamamen ücretsiz. İleri yaştaki ziyaretçiler, hamile kadınlar ve geçici sakatlanma nedeniyle hareket zorluğu yaşayanlar da faydalanabiliyor. Mekanizma, yenilenebilir enerjiyle çalıştığı ve doğal manzarayı kalıcı olarak değiştirmediği için çevre dostu olarak nitelendiriliyor.

tekerlekli sandalye plaj

Park yerleri, duşlar ve içeçek barları da yenileniyor, rampalar ekleniyor

Greek Reporter‘a göre, Yunan yetkililer ayrıca yaklaşık 300 plajda tekerlekli sandalye dostu park yerleri, duşlar, soyunma odaları, içecek barları gibi diğer kapsayıcı olanaklar da inşa ediyor ve rampalar ekliyor. Turizm Bakanı Vassilis Kikilias bu ay düzenlediği basın toplantısında denize eşit erişimi “vazgeçilmez bir insan hakkı” olarak nitelendirmiş.

Yetkililer, sınırlı hareket kabiliyetine sahip kullanıcıların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını yüzerek yeniden kazanabileceğini, bu iyileştirici etkinin de sonuçta yaşam kalitesini artırmak anlamına geleceğini vurguluyor.

Hükümet, yeni altyapının ekonomisini canlandırmaya ve onu erişilebilir bir tatil ülkesine dönüştürmeye yardımcı olacağını öngörüyor.

Engelleri Aşan Yenilikler ve Yaratıcı Projeler [Bigumigu’da 2022]

Görsel: Instagram