Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Modüler Arı Yuvası

Modüler Arı Yuvası

Avustralyalı tasarımcı Amelia Henderson-Pitman tarafından tasarlanan Pollen isimli modüler sistem arılara kent içinde doğal ortam sunuyor.

Arıların nesli hızla tükenirken bu durum ekolojik dengenin bozulmasına sebep oluyor. Canlılar için yiyecek ve barınak görevi gören ağaçların, çiçeklerin ve diğer bitkilerin büyümesine ve tozlaşmasına destek olan arıların ekosistemdeki yerinin önemini vurgulamak için çeşitli tasarımlar ve kampanyalar gerçekleştiriliyor. McDonald’s McHive kampanyası ile konuya dikkat çekerken Philips Urban Beehive adlı konsept tasarımını sunmuştu. Cheerios tarafından açık hava reklamlarında gerçek bir arı kovanını tercih edilmesi, Honey Nut Cheeritos markasının ekolojik sisteme bir fayda sağlamak adına kır çiçeği tohumları dağıtması ve Utrecht’teki otobüs duraklarının üstünün arıların yaşam alanları için yeşil çatıya dönüştürülmesi de diğer örnekler arasında yer alıyor.

Balkonun bir köşesisi arıların yuvası oluyor

Dünyadaki 20 bin arı türünün büyük bir kısmı yok olma tehlikesi yaşıyor. Bu durumun farkında olan Avustralyalı tasarımcı Amelia Henderson-Pitman da soruna çözüm olmak için Pollen isimli modüler bir sistem tasarladı. Avustralya’da 1700’den fazla yerli arı türü bulunuyor. Ancak kovanlarda yaşayan ve bal üreten sadece 11 türü var. Bu durumu göz önünde bulunduran Amelia Henderson-Pitman, yerli arı popülasyonunu desteklemek için her alana kolayca yerleştirilebilir arı yuvaları tasarladı.

Arılar için hem yuva hem yem sağlamak ve bunu yaparken kentsel alanlar için uygun bir ürün sunmak isteyen tasarımcı, evlerin balkonuna dahi kolayca monte edilebilecek bu portatif yuvaları hazırlıyor. Pollen, arıların popülasyonunu korumasını desteklerken insanların da arılar ile etkileşim kurmasına imkan tanıyor. Ürünün kentsel alanlar için tasarlanmış olması amacı konusunda onu Beeing tarafından yaratılan B-box arı kovanlarına benzetiyor.

Yuvalarda ağaç, bambu ve el yapımı kerpiç kullanılıyor. Farklı arı türleri için çeşitli çaplarda delikler bulunuyor. Birleştirilmiş modül duvara kolayca monte edilebiliyor. İç modüllerin etrafı geri dönüştürülmüş pet ile kaplanıyor. Bu sayede arıların yuvalarına nasıl adapte olduğu daha yakından görülebiliyor. Bu modüler sisteme ek olarak saksı da eklenebiliyor. Böylelikle arılar için uygun bir habitat yaratılabiliyor.

pollen

Bu tasarımın yanında yerli arıları tanımlayan, davranışları hakkında bilgi veren, arıları çeken bitkileri gösteren ve yuvanın kurulumu hakkında talimatları içeren bir de kitapçık bulunuyor. Amelia Henderson-Pitman, Pollen ile Design Institute of Australia’da 2020 Yılın Mezunu adayları arasında yer alırken tasarım Virtual Design Festival School Shows 2020’de En Yenilikçi 10 projeden biri oldu.

Görsel: Instagram, Behance