Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bitkilerin Stresini Ölçerek Kuraklığa Karşı Çiftçileri Uyaran Nanosensör

Bitkilerin Stresini Ölçerek Kuraklığa Karşı Çiftçileri Uyaran Nanosensör

Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bilim insanları, iklim değişikliği kaynaklı kuraklığa karşı çiftçileri önceden uyarabilecek SNACS adlı bir nanosensör geliştirdi.

İklim değişikliğinin en çok etkilediği alanlardan biri de tarım. Tarımın kuraklık, sel ve dolu gibi aşırı doğa olaylarından etkilenmesi yalnızca çiftçinin ekonomik durumunu değil tüm dünyanın kaderini etkileyen hayati sonuçlar doğuruyor artık. Gıda fiyatlarındaki geçici artışlardan öte gıda krizi gibi çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Şu sıralar bilimin ve teknolojinin iklim krizine karşı seferber olmasını beklemek çok da yersiz bir beklenti olmaz. Kaliforniya Üniversitesi’nde bitki biyologlarından oluşan bir ekip, bitki hücresi enzimlerindeki gerçek zamanlı değişiklikleri izleyen SNACS adlı bir nanosensör geliştirerek bu beklentiye karşılık verdi.

SNACS yetiştiricinin analiz yeteneklerini güçlendirecek

SNACS ile enzimlerdeki değişiklikleri izlemek, yetiştiricilere sınırlı olan kaynakları daha verimli bir şekilde kullanabilme imkanı sunuyor. Araştırmacı ekip özellikle yaprakların yüzeyinde küçük gözeneklerin açılmasını ve kapanmasını tetikleyen kinaz enzimine odaklanmış. Bitki kuraklık koşulları algıladığında, bu enzim fazla suyun buharlaşmasını önlemek için gözeneklerin kapanmasını sağlıyor. SNACS, bitki hücrelerinde yaşayan SnRK2 kinazları ölçüyor.

SNACS

İklim değişikliğine bağlı olarak dünyadaki sıcaklıkların artması sonucu ciddi bir çevresel kriz yaşanıyor. Bu krize bağlı olarak bitki ve hayvan yaşamı üzerindeki çevresel stres faktörlerinin sayısı ve şiddeti artıyor. Sensör geliştirmekle hedeflenen de yetiştiricilerin analiz yeteneklerini güçlendirmek ve olumsuz koşullara biraz olsun adapte olmayı sağlamak.

Ekip üyelerinden Yohei Takahashi’ye göre bu araştırmadaki bulgular, bitkilerdeki çevresel stres tepkilerini araştıran ve farklı sinyal yollarıyla bitki hücrelerinin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini analiz eden diğer araştırmacılara da ışık tutabilir. Araştırmada yer alan diğer bilim insanları; Li Zhang, Po-Kai Hsu, Kollist Hannes, Ebe Merilo, Patrick Krysan ve Julian Schroeder olarak sıralanıyor. Nanosensör, 2008 yılında Nobel kimya ödülünü alan UC San Diego Profesörü Roger Tsien’in yaklaşımına uygun olarak geliştirilmiş.

Görsel: Kaliforniya Üniversitesi, Pexels