Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şehirden ve Gözetim Teknolojilerinden Kaçış

Şehirden ve Gözetim Teknolojilerinden Kaçış

Sadece LiDAR teknolojisi kullanılarak çekilmiş kısa film Where the City Can’t See, kentsel deneyimi şekillendiren ve bizi gözetleyen teknolojiler hakkında distopik bir bakış sunuyor.

Geçtiğimiz haftalarda film yapımcısı ve 3B sanatçı Mitch McGlocklin’in LiDAR teknolojisi kullanılarak deneysel tekniklerle oluşturduğu Forever isimli kısa filmi sizlerle paylaşmıştık. LiDAR sayesinde noktalarla yaratılan yeni görme biçimi çarpıcı ve benzersiz bir deneyim sunuyordu. Tim Maughan tarafından yazılan ve Liam Young tarafından yönetilen Where the City Can’t See isimli kısa film de benzer şekilde çevremizi mekanik gözlerle nasıl görebileceğimiz tasavvur ediyor.

Lazer tarayıcı teknolojisi kullanılarak çekilmiş film kentsel gözetlemenin çelişkilerine odaklanıyor

Detroit’te geçen yaklaşık 10 dakikalık kısa film, sürücüsüz bir araç içerisinde seyahat eden ve gündüzleri bir üretim hattında çalışan ekibin gece olduğunda şehrin gizli alanlarını keşfetme yolculuğuna odaklanıyor. Haritada gösterilmeyen bir yeri bulmak için otonom aracı hack’leyen ekip, makine görüşü kamufulajları ve yüz tanıma sistemlerini atlatan maskeleriyle geleceğin distopik dünyasında bir kaçış fantezisini canlandırıyor.

liam young

Sürücüsüz otomobiller, kentsel yönetim sistemleri, CCTV kamera sistemleri ile günlük yaşantılarımız, deneyimlerimiz ve gözlemlerimizin kökünden değiştiği şehir hayatında kamusal ve özel alanların sınırları bulanıklaşıyor.

Bu yeni teknolojiyi kullanan ve çeşitli alt kültürlere odaklanan film, izlenme ve gözetlenme kavramlarının sınırlarını sorgularken yakın geleceğin tekinsiz kavramlarına bir bakış atıyor. Bunu yaparken de sadece lazar tarama teknolojisini kullanması anlatım derinliğini katmerlendiriyor. Detroit kent merkezindeki binalardan yapıların iç mekanlarına kadar farklı alanlarda çekimlerin yapıldığı, insanların LiDAR ile birer hayaletimsi varlığa dönüştüğü çekimler teknolojinin vahşi yönünü ortaya çıkaran hikaye ile harmanlanıyor.

Where the City Can’t See, kent hayatının bir parçası haline gelen gözetleme durumunu eleştirirken bir yandan da her yerin bu dijital cihazlar tarafından izlenemediğini de hatırlatıyor. Filmleri aracılığıyla kültürleri, kentsel gelecekle ilgili düşünceleri, disiplinleri, kavramları ve geleneksel ayrımları gözler önüne seren yönetmen Liam Young, modern dünyanın işleyişini sağlayan görünmez bağlantıları ve sistemleri ortaya çıkaran projelere odaklanıyor. Yönetmenin internet sitesinden diğer projelerine de göz atabilirsiniz.

Künye

Yönetmen: Liam Young
Yazar: Tim Maughan
VFX: Alexey Marfin
DoP: Thomasin Gülgeç
Oyuncular: Levon Rector, Monique Skypkens
Dansçılar: Eryck Brahmania, Laura Wood, Thomasin Gülgeç, Sabrina Gargano
Post Prodüksiyon: Jacob Falk, Daniele Profeta, Paul Krist

Görsel: Vimeo, IMDb