Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mitch’in LiDAR ile Şekillenen Zihinsel Yolculuğu

Mitch’in LiDAR ile Şekillenen Zihinsel Yolculuğu

Hayat sigortası başvurusunun sonucunu öğrenen Mitch’in hikayesinin anlatıldığı kısa film, LiDAR teknolojisi kullanılarak deneysel tekniklerle oluşturuldu.

Film yapımcısı ve 3B sanatçı Mitch McGlocklin’in kısa filmi Forever, teknolojinin ve insanın deneyimlerinin sınırlarını renkli ve puslu görseller eşliğinde sorguluyor. Görsel olarak benzersiz ve çarpıcı görüntüler yaratmak isteyen yönetmen, hikâyeye ve konsepte de uygun olacak şekilde farklı bir yapım süreci gerçekleştiriyor.

Mitch McGlocklin’in kendi kişisel deneyimlerine dayanan filmdeki karakterin de adı Mitch. Hayat sigortasına başvuran Mitch’e telefonda yapılan geri dönüş ile hikâyeye ortak olan izleyici, karakterin yapay zeka ve hayat üzerine yaptığı çıkarımlara, aklından geçen düşüncelere eşlik ediyor.

Sigorta riskini hesaplamak için yapay zeka algoritmasını kullanan şirket, Mitch’e geri dönüş yaptığında karakter kendi yaşamının tamamen tahmin edilebilir ve ölçülebilir şekilde veriler üzerinden hesaplandığını düşünerek kendi hayatı ve ölümü hakkında düşüncelere dalıyor. Alışılmışın dışındaki olay örgüsü filmi çekmek için kullanılan LiDAR teknolojisi ile birleşince insanın yapay zekayla, algoritmalarla kısacası teknolojiyle olan ilişkisini sorgulatmak için bir pencere açmış oluyor.

LiDAR, Mitch’in derin düşüncelerinin yansıması oluyor

Temel olarak ölçme işlemi için lazer veya ışık kullanan, karmaşık cisimlerin ya da bölgelerin haritasını çıkarmaya yarayan LiDAR teknolojisini bugün drone’lardan otonom araçlara robotlardan artırılmış gerçeklik filtrelerine kadar hayatın her alanında farklı kullanım amaçlarıyla görmek mümkün. Görselde daha fazla manipülasyon için LiDAR’ı tercih eden Mitch McGlocklin, filmde daha minimal bir hava yakalıyor. Bununla birlikte LiDAR’ın getirmiş olduğu çözünürlük sınırlandırması doğruyu bulma arayışındaki bu yolculuğu katmanlandırıyor.

forever

LiDAR’ın sağladığı bu minimalist yaklaşım filmde mevzu bahis olan yapay zeka için de bir metafor oluşturuyor. Dünyaya insan dışı bir varlık gözünden bakış atma hissiyatı ve noktalarla yaratılan yeni görme biçimi gelişmiş teknolojinin ve insan deneyimlerinin sınırlarını keşfetmek için yeni bir yol sunuyor.

Forever; Sundance Film Festivali, Florida Film Festivali, Annecy Animasyon Festivali gibi 50’den fazla festivalin seçkisinde yer aldı. Vimeo’da Staff Pick olarak seçilen Forever, festivallerin ardından herkesin erişimine açıldı.

Görsel: Vimeo