Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
A’ Design Award Tasarımda En Yaratıcı Ülkeleri Açıkladı

A’ Design Award Tasarımda En Yaratıcı Ülkeleri Açıkladı

Coğrafi dağılıma göre yaratıcılığı değerlendirmek üzere her yıl A' Design Award tarafından paylaşılan "World Design Rankings" listesinde, Türkiye ilk 10'daki yerini koruyor.

Tasarım dünyası, salgın ve iklim krizi gibi koşulların üstesinden gelmek için bu yıl da çok çalıştı ve tüm yaratıcı potansiyelini ortaya koydu. World Design Rankings (WDR/Dünya Tasarım Sıralaması), her yıl dünyanın dört bir yanındaki bu yaratıcı toplulukların çabaların ortaya koyan istatistikler sunuyor. Sıralama, dünyanın en önemli küresel tasarım yarışmalarından biri olan A’ Design Award tarafından açıklanıyor.

Türkiye bu yıl 8. sıraya yükseldi

Başlıkta da gördüğünüz üzere bu listenin asıl amacı yaratıcılığın coğrafi dağılımına dikkat çekmek. Listede toplam 114 ülke yer alıyor. Bu yıl açıklanan sıralamaya göre Çin, 2010’dan bu yana toplam 3.136 ödül alarak 114 katılımcı yarışmacı arasında en üst sıraya yükselmiş. Onu ABD, Japonya, İtalya, Hong Kong, Birleşik Krallık, Tayvan, Türkiye, Almanya ve Avustralya izliyor. Geçtiğimiz yıl 9. sırada olan Türkiye bu yıl 8. Sıraya yükselmiş.

World Design Rankings

Listedeki sıralamalar, A’ Design Award yarışmasında ödül alan tasarımcıların kaç ödüle layık görüldüğüne dayanıyor. Ancak esas olan ödül skoru. Ödül skoru hesaplanırken, alınan ödülün kademeleri  (altın, platinyum, gümüş) göz önüne alınıyor ve buna göre puanlama yapılıyor. Bu küresel tablonun, ülkelerin kendi tasarım güçlerini daha iyi kavrayabilmeleri ve bu yolda daha fazla ilerleyebilmeleri için motivasyon sağlaması umuluyor.

Listedeki ülkelerin isimlerine tıkladığınızda o ülkedeki en iyi tasarımcılar başlığı altında toplanmış bir alt listeyle karşılaşıyorsunuz. Örneğin Türkiye’yi tıklarsanız endüstriyel tasarımcı Hakan Gürsu’nun 1 numarada olduğu bir listeyle ve bu listede yer alan toplam 213 tasarımcının bilgileriyle karşılaşıyorsunuz. Tasarımcıların ismini tıkladığınızda da onlar hakkındaki detayları ve aldıkları A’ Design Award’ları görebiliyorsunuz.

Hakan Gürsu’nun “ShelterPack Post-Disaster Shelter” isimli tasarımı:

World Design Rankings World Design Rankings World Design Rankings

Hakan Gürsu‘nun en çok dikkat çeken işlerinden biri 2016’da ödül alan afet sonrası barınağı idi. Bu tasarımla yarışmada, sosyal tasarım kategorisinde altın ödül (Gold A’ Design Award) almıştı.

Yarışmaya henüz katılmamış tasarımcılar 28 Şubat 2022’ye kadar buradan katılabilirler. 2022’nin kazananlarının 15 Nisan 2022’de açıklanacağı belirtilmiş.

Görsel: World Design Rankings